Изминаха точно три месеца от първото интервю на Иван Цветанов,

...
Изминаха точно три месеца от първото интервю на Иван Цветанов,
Коментари Харесай

Иван Цветанов: Целта на школата е да гради футболисти

Изминаха тъкмо три месеца от първото изявление на Иван Цветанов, след назначението му на поста шеф на детско-юношеската школа на Ботев Пловдив.

По този мотив бургазлията показа мнението си пред формалния уебсайт на "канарчетата " по отношение на работата му до този миг, както и по настоящите въпроси в детско-юношеския футбол у нас. Специалистът не подмина и тематиката за националния тим и неприятните му резултати напоследък.

- Господин Цветанов, изминаха три месеца, откогато поехте школата на Ботев. Какви са усещанията Ви за школа №1 в Пловдив от високия пост, който към този момент заемате?
- Това е школа, която дава всички условия за протичането на един естествен подготвителен развой в образованието на футболистите. Също по този начин е и място, което изисква отговорност от моя страна. ДЮШ на Ботев би трябвало да стане освен школа №1 в Пловдив, ами и школа №1 в България.

- Какви бяха първите Ви стъпки след стъпването в служба?
- Първите ми стъпки бяха най-вече диалози с треньорите, тъй като както знаете аз се стремя да въведа единна методика за развиването на футболистите. И последователно в диалозите с треньорите изяснявам какво би трябвало да се тренира във всяка една възраст.

- Какво успяхте да измененията за този относително къс интервал в работата на ДЮШ?
- Мисля, че съумях да трансформира визията на треньорите по отношение на метода, по който би трябвало да се упражняват тимовете във всяка една възраст.

- Има ли нещо, което бяхте планували да се случи за тези три месеца, само че по една или друга причина не се реализира?
- Засега, въпреки и постепенно, всички неща, които бяха запланувани, се извършват от управлението. Последното нещо, което се случи, е привличането на кондиционен треньор в школата.

- В първото си изявление отпред на ДЮШ заявихте, че имате концепция да се работи по единна стратегия. Успяхте ли да осъществите тази Ваша концепция?
- Да, въпреки и с мудни стъпки, това не може да стане внезапно. След Нова година школата на Ботев ще работи по единна методика, като тя ще се показва в това, че във всяка една възраст ще се упражняват неща, присъщи за дадената възраст.

- Успявате ли да следите работата на всички набори в школата и включвате ли се в тренировките на обособените възрасти?
- Да, това е малко мъчно, тъй като едновременно упражняват няколко възрастови групи. Но все пак се стремя да вземам участие в подготвителния развой на всяка една възраст.

- Кой е наборът, който съгласно Вас демонстрира най-сериозно израстване за последните месеци?
- Във всеки един набор се работи по този начин, както би трябвало. Треньорите поставят нужното усърдие, подготвителният развой е на равнище и се вижда израстване в съвсем всеки един набор.

- Един от най-хубавите набори в школата на Ботев е този на набор 2001. На последните европейски квалификации националният тим се показа доста едва, като записа загуби и в трите си мача. Къде съгласно Вас е казусът, с цел да се стига до сходни резултати?
- Вижда се, че нашият народен тим и по-точно юношеският изостава ужасно доста спрямо другите страни. В основата на това едва показване е работата в детско-юношеските школи. Крайно време е футболният съюз да вкара методика, по която да се развиват футболистите в България. Ние би трябвало към този момент да одобряваме нещата такива, каквито са и да стартираме да работим в подобен аспект, в който да не се гледат най-много резултатите, а да стартираме да развиваме и построяваме едни спортисти, които в бъдеще ще бъдат положителни професионални спортисти.

- В значителен брой от детско-юношеските в България преди всичко е резултатът от мачовете, а не толкоз построяването на футболисти. Това оказва ли въздействие върху самото развиване на младите футболисти?
- Да, това оказва голямо въздействие най-много върху треньорите, които работят в тези школи, където преди всичко се гледат резултатите. Там треньорите нямат спокойствието, което е належащо за работа, гледат се непрестанно резултатите. В едно изявление Арсен Венгер декларира, че му е доста болно, когато в последните минути вижда футболисти, които ритат безсистемно топката, а това по никакъв метод не им оказва помощ да се развиват. Те го вършат, с цел да могат да запазят дадения резултат и някакви си три точки, които по никакъв метод няма да създадат дадения футболист по-добър механически или физически.

- До момента или в близкото бъдеще виждате ли се като началник на школата, който декларира на някой от треньорите: „ Ти би трябвало наложително да спечелиш този мач! “?
- Не! За мен, задачата на нашата школа постоянно ще бъде производството на футболисти, а не успеха в даден мач.

- Успявате ли да осъществите нужната връзка с предствителния тим и има ли последователност на гении от школата в него?
- Да, връзка сред мен и представителния отбор има. Но самият клуб би трябвало да си сложи една идея за развиване дали ще се взимат задгранични футболисти или последователно ще бъдат налагани юноши.

- Какви са краткосрочните Ви проекти за развиването на школата до Нова година?
- Краткосрочните проекти са по-скоро дълготрайни. Стремя се последователно да въведа тази методика, върху която към момента работя, с цел да може след Нова година да стартираме и да стартираме да работим като в западните страни.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР