Изминаха почти два месеца от старта на услугата за достъп

...
Изминаха почти два месеца от старта на услугата за достъп
Коментари Харесай

Пациенти откриха злоупотреби с леченията им заради източване на пари

Изминаха съвсем два месеца от старта на услугата за достъп на пациентите до електронното им досие, посредством мобилното приложение е-Здраве (тя проработи от 02 септември 2024 г.) Данните демонстрират, че до сегашния миг в народен мащаб в РЗОК, в офисите на РЗИ и в офисите на " Информационно обслужване " АД са осъществени общо 29 197 сдвоявания. От тях през септември са направени 23 664 сдвоявания, а досега през октомври – 5 533.

Както е известно, всички консуматори на приложението имат опция да задействат приемането на вести, като по този метод навреме са осведомени за нови записи в електронното им пациентско досие - издадена рецепта, направление, подготвен резултат от лабораторно проучване, прегледи и други Това е ефикасна форма на надзор на лечебните заведения и аптеките, договорни сътрудници на НЗОК, в процеса на здравното обслужване и неговото възнаграждение.

Проличаха злоупотреби с пациенти за пари
В Централно управление на НЗОК са постъпили тъжби и сигнали от здравноосигурени, които, откакто  са се срещнали с електронното си здравно досие, са разкрили в него погрешни данни, свързани с регистрирана, само че неизвършена здравна активност от реализатори на здравна и дентална помощ. По сигналите са осъществени инспекции, като са наложени следните наказания: " финансова наказателна клауза ", " отчасти преустановяване на контракта " и възобновяване на безпричинно получени суми.

В тази връзка НЗОК предизвиква всички здравноосигурени да не престават интензивно да ревизират информацията в пациентските си досиета, защото единствено посредством тяхното подпомагане в тази посока институцията ще може да усъвършенства контрола върху изразходването на публичния запас, да защищити здравната система от злоупотреби и източване на обществени средства.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР