Изминаха около четири години, откакто COVID-19 беше идентифициран за първи

...
Изминаха около четири години, откакто COVID-19 беше идентифициран за първи
Коментари Харесай

През 2024 г. ковид може да ни поднесе изненади

Изминаха към четири години, откогато COVID-19 беше разпознат за първи път и през това време светът се промени доста, в това число самият вирус. Сега имаме хапчета, които могат да го лекуват, и домашни проби, които могат да разпознават зараза. Имаме и ваксини, които са обновени, с цел да подхождат по-добре на версиите на вируса, които циркулират сега. Въпреки това COVID-19 към момента е част от живота ни.

Експерти описаха защо би трябвало да се подготвим през идната година във връзка с смяната на обстановката с заболяването, пише AARP.

Тъй като продължаваме да се приспособяваме към наличието на COVID-19 в нашето всекидневие, извънредно значимо е да разберем еволюцията на вируса и по какъв начин той ни визира.

По-долу са четири основни експертни прогнози, които хвърлят светлина върху това, което следва през петата година от ерата на COVID-19:
Непредсказуемост на COVID-19.
За разлика от грипа или RSV, които са сезонни, COVID-19 се оказа по-малко предвидим. Робърт Мърфи, специалист по инфекциозни заболявания, отбелязва, че COVID-19 не следва избран сезон. Подобна непредсказуемост затруднява тактиките за публично здраве и болничното образование. Ако COVID-19 се трансформира в есенно-зимен вирус, това може да опрости имунизирането и тактиките за информиране на обществеността.
Поява на нови варианти
COVID-19 непрестанно се развива, представяйки нови разновидности. Зияд Ал-Али, откривател на COVID-19, акцентира, че тази еволюция е единствената константа за вируса. Появата на нови разновидности значи непрекъсната потребност от обновени ваксини и лекувания.

" Хората би трябвало да чакат, че вирусът ще продължи да се развива ", споделя Зияд Ал-Али

Джоди Гест, специалист по публично здраве, отбелязва, че намаляването на циркулацията на вируса може да помогне за попречване на появяването на нови разновидности.

" Колкото повече вирусът циркулира в популацията, толкоз повече благоприятни условия има той да мутира, тъй че в случай че предпазваме себе си и другите от COVID-19, ние оказваме помощ да предотвратим появяването на нови разновидности ", споделя Гест.
Разкриване на мистерията на продължаващия COVID-19
Дългосрочният COVID-19, когато хората изпитват продължителни признаци след заразяване, остава мистерия. Въпреки това, сега се организират обилни проучвания за схващане и лекуване на това положение. Националният институт по опазване на здравето организира клинични изпитвания, особено изследвайки резултатите на медикаменти като Paclovid върху признаците на персистиращия COVID-19.
Перспективи за основаване на нови ваксини
Като се има поради еволюцията на вируса, имунизациите против COVID-19 евентуално ще бъдат обновени, с цел да поемат нови варианти, сходно на годишните ваксини против грип.

Рейчъл Прести, специалист по инфекциозни заболявания, допуска, че може да забележим и комбинирани ваксини против грип и COVID-19, което улеснява отбраната против двата вируса. Ранните изпитвания на такива комбинирани ваксини демонстрират обещаващи резултати.

Тъй като вирусът COVID-19 продължава да бъде част от нашия свят, продължаващите проучвания и адаптирането на тактиките и лекуванията за публично здраве ще бъдат от решаващо значение.

Разбирането на държанието на вируса, създаването на ефикасни ваксини и разгадаването на сложностите, свързани с дългия ход на COVID-19, са основни области на работа за идната година.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР