Изминаха два дни от атаките с дрон срещу стратегически обекти

...
Изминаха два дни от атаките с дрон срещу стратегически обекти
Коментари Харесай

Израел мълчи, Украйна е доволна…

Изминаха два дни от офанзивите с дрон против стратегически обекти на Иран, само че международната преса към момента търси причинителя. Тъй като задачите на удара са ясни, интернационалната общност обръща глава към Израел. Самият Израел обаче не разяснява случилото се.

Защо мълчи, какви са аргументите за съучастието и какви са вероятните последствия? Този въпрос преглежда в материал съветската редакция на BBC.

През нощта на 29 януари Техеран понася удари по цех за муниции в централната иранска провинция Исфахан, по огромен цех за произвеждане на моторно масло в провинция Източен Азербайджан и по военновъздушна база в западния ирански град Дизфул.

Техеран твърди, че две от трите офанзиви са били отблъснати, а третият безпилотен летателен уред единствено леко е развалил покрива на постройката. Въпреки това има фрагменти на горяща петролна фабрика и разкази на очевидци за детонации в авиобазата.

Междувременно израелските медии настояват, че обратно на изказванията на иранските управляващи всички удари са достигнали задачите си. Това обаче не може да се смята даже за индиректно самопризнание за присъединяване на Израел, защото в публикацията си публицистите се базират на източници от западните разследващи служби.

" Мълчанието в такива случаи е нормална израелска процедура от доста години. Поемането на отговорност е изключение, даже когато става дума за набези в Сирия, да не приказваме за самия Иран. От това безмълвие не може да се заключи дали Израел стои зад него или не ", споделя израелският боен специалист Давид Генделман.

Въпреки това се постановат някои изводи, въпреки и учредени на косвени доказателства.
 Взрив раздруса боен цех в Иран
Взрив раздруса боен цех в Иран

Източници оповестяват и за други гърмежи във военни обекти

Поредица от съвпадения

В. " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на неназован източник, твърди, че Израел и Съединени американски щати са обсъждали нощен удар по Иран и че това разискване допуска, че зад него може да стои израелската загадка работа " Мосад ". Американската преса също показва редица съвпадения.

Миналата седмица шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс посети Израел, в неделя вечерта бе осъществена офанзива против ирански военни уреди, а в понеделник следобяд държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Израел на публично посещаване в границите на близкоизточна обиколка.

Представители на Вашингтон побързаха да заявят, че Съединени американски щати нямат нищо общо с ударите по Иран. И даже и да приемем, че Израел ги е осъществил, той го е направил от съображения за личната си сигурност.

Предишният министър-председател на Израел Нафтали Бенет неведнъж предупреждаваше, че Иран ще заплати скъпо за заканите си към Израел и опитите си да се снабди с нуклеарно оръжие. През август предходната година Бенет категорично съобщи, че Израел би предпочел да реши иранския въпрос по дипломатически път с сътрудници, само че е подготвен да работи независимо, в случай че е належащо.

Бенет към този момент не е министър-председател, само че тонът, който той зададе, дава отговор на тактиката на Израел при всяко държавно управление. Особено като се има поради, че точно по времето на Бенямин Нетаняху, който ръководеше държавното управление в продължение на съвсем две десетилетия и още веднъж пристигна на власт през ноември предходната година, Израел организира серия от смели интервенции на територията на Иран в интервала 2009-21 година (за които също не е признал официално).

" Общата политика на Израел е да прави повече, да споделя по-малко. За всички е ясно кой е най-заинтересован от сходни дейности, само че това е повода за мълчанието на Израел. Едно нещо е деяние, друго е публично самопризнание, реакция на Съединени американски щати и така нататък ", споделя Дейвид Генделман.

" Доктрината на октопода " и огромните учения

Американският отговор на удара по иранските военни уреди през нощта на 29 януари е извънредно необикновен.

Като част от подмолна договореност при положение на огромни офанзиви, изключително когато става въпрос за Иран и неговия боен капацитет, Израел постоянно уведомява Вашингтон за проектите си авансово или най-малко удостоверява дейностите по-късно. Тогава Съединени американски щати или вършат дискретно и неутрално изказване на равнище Белия дом, или се въздържат от коментар.

В тази обстановка позоваването в международната преса на неназовани източници и неразбираемите изказвания на самите източници демонстрират слабата осведоменост на Вашингтон.

През юни предходната година израелското държавно управление разгласи, че по въпроса за Иран минава към осъществяване на проект, наименуван " теория Октопод ", според който си резервира правото да работи изцяло независимо.

" Вече не си играем с пипала - роля, която играят иранските пълномощници. Според новите правила на играта ще се целим непосредствено в главата ", съобщи тогавашният министър-председател Нафтали Бенет.

Дали новите израелски управляващи имат намерение да запазят доктрината в действие, следва да разберем, само че нищо не подсказва, че държавното управление на Нетаняху ще заеме друга позиция във връзка с Иран. Още повече, че откакто се сътвори безмълвно военно партньорство сред Техеран и Москва, Биби ще би трябвало да се дистанцира от предходните си сърдечни връзки с Владимир Путин и евентуално ще работи твърдо освен във връзка с Иран, само че и на иранските уреди в Сирия.

Миналата седмица Израел и Съединени американски щати организираха най-мащабното военно обучение в взаимната си история, в което участваха 7900 бойци, 140 самолета и 12 кораба.

Израелският Канал 12 оповестява, базирайки се на източник от израелското Министерство на защитата, че едно от ученията е включвало тренировки за бомбардиране на ирански нуклеарни уреди, за които се твърди, че са издигнати в пустинята Негев. Вярно е, че съгласно канала в учението са взели участие американски бомбардировачи B-52, а не израелски самолети.

Командването на Съединени американски щати не удостовери, че учението е симулирало нахлуване против съответни цели, само че съобщи, че като цяло учението е имало за цел да изпрати ясно обръщение на Иран и Китай.
 Украйна си навлече гнева на Иран с коментар за офанзивата против военния цех
Украйна си навлече гнева на Иран с коментар за офанзивата против военния цех

Техеран привика шарже д`афера на Украйна по случая

Други версии за уредници на офанзивите

Освен Израел, единствената страна в района на Близкия изток, която има претекстове и теоретична опция за деяние против Иран, е Саудитска Арабия.

Военните специалисти са съгласни, че на доктрина тя може да стои зад подобен удар, само че на процедура не е по този начин. Досега Саудитска Арабия не е провеждала сходни акции, а за дебютант набегът от 29 януари беше прекомерно безукорен, като се имат поради комплицираната логистика и опциите на саудитските разследващи служби.

" Подобна интервенция изисква надълбоко разследващо навлизане. Ако дроновете им в действителност са били задействани от иранска територия, те е трябвало да бъдат отнесени там дружно с експлозивите. Трябвало е да има екип на място, който да знае какво прави, или от локални сътрудници, или от изоставени сътрудници, или и от двете ", изяснява Дейвид Генделман.

В пресата се появиха и спекулации, че може би сътрудниците на Съединени американски щати са поискали от Израел да поддържа западната акция за помощ в Украйна и да отстрани индустриалните мощности на дроновете " Шахед ", с които Русия обстрелва украинската територия. Но тази версия незабавно е отхвърлена от специалистите.

Според Хенделман страната Израел и нейните сили за защита нямат за цел да пазят ползите на Украйна и не биха подхванали огромни дейности по такива аргументи. В момента Израел и Украйна просто имат общ зложелател в лицето на Иран.

" Наблюдаваме единствено съвпадане на приятното и потребното. Израел води повече или по-малко скрита война с Иран от години, доста преди началото на войната в Украйна. Никой не смяташе, че Иран може да има нещо общо с украинско-руския въпрос, до момента в който не стартира да доставя оръжие на Русия. Израел има само лични оперативни ползи и фактът, че би могъл по някакъв метод да помогне на Украйна, не се взема под внимание. Но поради обстановката, всеки израелски удар против военния капацитет на Иран индиректно оказва помощ на Украйна ", изяснява специалистът.

В близко бъдеще Русия чака нова доставка на " Шахед ", която евентуално в този момент ще бъде затруднена.

Но в този момент Израел е по-загрижен за вероятността от отговор от страна на Иран, който е уверен, че Израел стои зад последното нахлуване против военните му обекти, даже и в случай че внезапно се окаже, че това не е по този начин.

" Израелските сили за защита ще бъдат подготвени да се бият наоколо и надалеч, ще укрепим запасите си и ще запазим бойния си дух и професионализъм ", съобщи новият шеф на Генералния щаб на ЦАХАЛ Херци Ха-Леви при встъпването си в служба в средата на януари.

В Израел се надяват, че под " надалеч " той има поради иранските нуклеарни уреди.
 Нетаняху подготвен да посредничи за решение на спора в Украйна
Нетаняху подготвен да посредничи за решение на спора в Украйна

За това обаче са нужни точният миг и обстоятелства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР