Изминаха 25 години от историческата победа на Парк де Пренс“Днес

...
Изминаха 25 години от историческата победа на Парк де Пренс“Днес
Коментари Харесай

Изминаха 25 години от историческата победа на „Парк де Пренс“

Изминаха 25 години от историческата победа на „ Парк де Пренс “
Днес България отбелязва четвъртвековен празник от една от най-значимите дати във футболната си история. На 17 ноември 1993 година националният ни тим печели с 2:1 като посетител на Франция с попадение на Емил Костадинов в последната секунда на постоянното време и се класира за финалите на Световното състезание в Съединени американски щати. Там отборът на Димитър Пенев реализира най-големия триумф на „ трикольорите “, стигайки до бронзовите медали.

Събитията в нашата квалификационна група тогава се развиват по този начин, че два кръга преди края Франция, водена от Жерар Улие и с футболисти от ранга на Жан-Пиер Папен, Ерик Кантона, Дидие Дешан, Лоран Блан, Давид Жинола и Марсел Десаи, се усеща сигурна за класирането си за шампионата в Съединени американски щати. На 8 септември 1993 година България приключва 1:1 с Швеция в София, до момента в който французите печелят с 2:0 като посетител на Финландия и се нуждаят единствено от точка в последните си два дуела, с цел да подпечатат визите за международните финали.

Месец по-късно обаче България реализира изразителна победа над Австрия с 4:1 вкъщи, а „ петлите “ сензационно губят с 2:3 в Париж от Израел. До 83-ата минута отборът на Улие води с 2:1, само че с попадения на Еял Беркович и Реувен Атар гостите стигат до успеха и трансформират конфликта сред Франция и България в последния кръг в истински край.

Двубоят се играе пред близо 50 хиляди фенове на „ Парк де Пренс “ и е един от най-драматичните в цялата история на европейския футбол. Началото за нашите е мъчно – в 32-ата минута Ерик Кантона открива резултата след подаване на Папен и удар от въздуха. България обаче бързо се връща в играта – малко по-късно Емил Костадинов засича неспасяемо с глава центриране на Балъков от ъглов удар и двата отбора се отдръпват при тъждество на почивката. То се

резервира до самия край, когато се ражда легендата за „ Господ е българин “. Секунди преди приключването на постоянното време Красимир Балъков подава към Любослав Пенев, който от своя страна пуска прехвърлящ пас към набралия скорост Костадинов. Крилото поема топката във въздуха и момент преди Лоран Блан да връхлети в краката му изстрелва същински снаряд под рамката на вратата на Бернан Лама – 2:1 за България.

Драматичната победа класира националния ни отбор за шести път на финали на международно състезание. По терените в Съединени американски щати, водени от славния капитан Борислав Михайлов, българите още веднъж пишат история. Освен че записва първи триумф на Мондиал (4:0 над Гърция), отборът на Димитър Пенев реализира популярни победи над Аржентина, Мексико и настоящия международен първенец Германия, с цел да се окичи с бронзовите медали.

17 ноември 1993 година, подготовка за Мондиал 1994, Зона Европа, група 6

Франция - България 1:2

Франция: Лама, Десаи, Пти, Рош, Блан, Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80 - Герен), Папен (72 - Жинола), Кантона.

Селекционер: Жерар Улие.

БЪЛГАРИЯ: Михайлов, Кременлиев, Иванов, Хубчев, Цветанов (81 - Боримиров), Балъков, Лечков (81 - Алекандров), Янков, Костадинов, Л. Пенев, Стоичков.

Селекционер: Димитър Пенев.

Голмайстори: 1:0 Ерик Кантона 32, 1:1 Емил Костадинов 37, 1:2 Емил Костадинов 90.

Съдия: Лесли Мотръм (Шотландия).

Париж, ст. „ Парк де Пренс “, 48 402 фенове. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР