Изминаха 17 дни, откакто Хамас започна своята ужасяваща атака срещу

...
Изминаха 17 дни, откакто Хамас започна своята ужасяваща атака срещу
Коментари Харесай

Барак Обама с размисли върху конфликта в Газа

" Изминаха 17 дни, откогато Хамас стартира своята ужасяваща офанзива против Израел, убивайки над 1400 израелски жители, в това число беззащитни дами, деца и възрастни хора. След такава неописуема грубост държавното управление на Съединени американски щати и американският народ споделиха скръбта на фамилиите, помолиха се за завръщането на обичаните хора и с право оповестиха взаимност с израелския народ. " Това написа някогашният президент Барак Обама в `Medium`.

" Както споделих в по-ранна обява, Израел има право да пази своите жители против сходно безсмислено принуждение и аз изцяло поддържам апела на президента Байдън към Съединените щати да поддържат нашия дълготраен съдружник в преследването на Хамас, премахването на военните му качества и улеснение на безвредното връщане на стотици заложници при техните фамилии. ", декларира Обама.

" Но даже и да поддържаме Израел, би трябвало да сме наясно, че методът, по който Израел преследва тази битка против Хамас, има значение. По-специално, има значение – както президентът Байдън неведнъж е подчертавал – че военната тактика на Израел е в сходство с интернационалното право, в това число тези закони, които се стремят да избегнат, доколкото е допустимо, гибелта или страданието на цивилното население. Поддържането на тези полезности е значимо единствено по себе си — тъй като е морално заслужено и отразява нашата религия в присъщата стойност на всеки човешки живот. Поддържането на тези полезности също е от жизненоважно значение за построяването на съюзи и оформянето на интернационалното мнение - всички те са от решаващо значение за дълготрайната сигурност на Израел. ", прибавя той.

" Това е извънредно сложна задача. Войната постоянно е трагична и даже най-внимателно плануваните военни интервенции постоянно излагат на риск цивилните. Както президентът Байдън означи по време на неотдавнашното си посещаване в Израел, самата Америка от време на време не дава отговор на нашите по-високи полезности, когато е във война, а след 11 септември държавното управление на Съединени американски щати не се интересуваше от препоръките даже на нашите съдружници, когато се стигна до стъпките, които предприехме, с цел да се защитим от Ал Кайда. Сега, след систематичното кръвопролитие на израелски жители, кръвопролитие, което разсънва някои от най-мрачните мемоари за гонене на еврейския народ, разбираемо е, че доста израелци са поискали държавното управление им да направи всичко належащо, с цел да изкорени Хамас и да подсигурява, че сходни офанзиви в никакъв случай няма да бъдат осъществени случи се още веднъж. Нещо повече, военните интервенции на Хамас са надълбоко вкоренени в Газа - и управлението му наподобява съзнателно се крие измежду цивилни, като по този метод заплашва хората, които настояват, че съставляват. ", акцентира Барак Обама.

" Все отново светът следи от близко развиването на събитията в района и всяка израелска военна тактика, която подценява човешките разноски, може в последна сметка да има противоположен резултат. Вече хиляди палестинци бяха убити при бомбардировките на Газа, доста от тях деца. Стотици хиляди бяха принудени да изоставен домовете си. Решението на израелското държавно управление да спре храната, водата и електричеството на пленено цивилно население заплашва освен да утежни възходящата филантропична криза; това може в допълнение да втвърди палестинските настройки за поколенията, да подкопае световната поддръжка за Израел, да играе в ръцете на враговете на Израел и да подкопае дълготрайните старания за реализиране на мир и непоклатимост в района.

Ето за какво е значимо тези от нас, които поддържат Израел във време на потребност, да насърчат тактика, която може да извади от строя Хамас, като в същото време сведе до най-малко спомагателните цивилни жертви. Неотдавнашната смяна на Израел да позволи филантропични камиони в Газа, провокирана частично от подмолната дипломация на администрацията на Байдън, е окуражаваща стъпка, само че ние би трябвало да продължим да водим интернационалната общественост в ускоряването на сериозна помощ и доставки за все по-отчаяната Газа население. И до момента в който вероятностите за предстоящ мир може да наподобяват по-далечни от всеки път, ние би трябвало да призовем всички основни участници в района да се ангажират с тези палестински водачи и организации, които признават правото на Израел да съществува, с цел да стартират да формулират жизнерадостен път, по който палестинците да реализират техните законни желания за самоопределяне - тъй като това е най-хубавият и може би единственият метод за реализиране на дълготраен мир и сигурност, за които множеството израелски и палестински фамилии копнеят.

И най-после, при справяне с извънредно комплицирана обстановка, в която толкоз доста хора изпитват болежка и пристрастеностите разбираемо са нагорещени, всички ние би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да изложим на показ най-хубавите си полезности, а не най-лошите си страхове. ", написа Обама.

" Това значи интензивно опълчване на антисемитизма във всичките му форми, на всички места. Това значи отменяне на напъните за минимизиране на ужасната покруса, която израелският народ преди малко претърпя, както и морално банкрутиралото подстрекателство, че всяка идея може по някакъв метод да оправдае умишленото кръвопролитие на почтени хора.

Това значи отменяне на антимюсюлмански, антиарабски или антипалестински настроения. Това значи отвод да се съпоставят всички палестинци с Хамас или други терористични групи. Това значи предотвратяване от дехуманизиращ език към народа на Газа или омаловажаване на палестинското страдалчество – без значение дали в Газа или на Западния бряг – като несвоевременно или нелегитимно.

Това значи да признаем, че Израел има цялостното право да съществува; че еврейският народ има искания за сигурна татковина, където има антични исторически корени; и че е имало случаи, в които предходни израелски държавни управления са полагали значими старания за разрешаване на разногласието и обезпечаване на път за решение с две страни – старания, които в последна сметка са били отхвърлени от другата страна.
Това значи да се признае, че палестинците също са живели в противоречиви територии от поколения; че доста от тях освен са били разселени при основаването на Израел, само че не престават да бъдат принудително разселени от заселническо придвижване, което прекомерно постоянно е получавало безмълвна или експлицитна поддръжка от израелското правителство; че палестинските водачи, които са били подготвени да създадат отстъпки за решение с две страни, прекомерно постоянно са имали малко да покажат за своите усилия; и че е допустимо хората с благосклонност да пазят правата на палестинците и да се опълчват на избрани политики на израелското държавно управление в Западния бряг и Газа, без да са антисемити.
Може би най-много това значи, че би трябвало да изберем да не одобряваме постоянно най-лошото в тези, с които не сме съгласни. В ера на непрекъсната завист, тролене и дезинформация в обществените медии, във време, когато толкоз доста политици и търсещи внимание виждат преимущество в излъчването на топлота, а не на светлина, може да е нереалистично да чакаме оправдателен разговор по който и да е въпрос - още по-малко по проблем с толкоз високи залози и откакто е пролята толкоз доста кръв. Но в случай че ни е грижа да запазим отворена опцията за мир, сигурност и достолепие за бъдещите генерации израелски и палестински деца - както и за нашите лични деца - тогава всички ние би трябвало най-малко да поставим старания да моделираме в нашите лични думи и дейности, типът свят, който желаеме да наследят. ", приключва Барак Обама.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР