Измина само седмица от топлата прегръдка на президентите на Полша

...
Измина само седмица от топлата прегръдка на президентите на Полша
Коментари Харесай

Дружбата си е дружба, ама зърното е с пари. Полша иска да блокират Украйна

Измина единствено седмица от топлата прегръдка на президентите на Полша и Украйна във Варшава и сензационните думи на Володимир Зеленски, че сред тези страни няма да има граници – „ нито политически, нито стопански, нито (което е доста важно) исторически. "

След тези думи полските коментатори се размечтаха за плана за възобновление на новата Речпосполита, обсъждайки нейните вероятни граници. Но в реалност, както виждаме, протича изцяло противопоставен развой: границите освен не изчезват, само че по тях се появяват нови кордони от трактори, полицейски бариери и гневни фермери.

Много алегорично е, че предходният министър на земеделието на Полша Хенрик Ковалчик подаде оставка тъкмо в деня, в който Зеленски и Дуда се целунаха във Варшава. Той напусна поста си в символ на митинг против решението на Европейската комисия да откаже да възобнови митата върху селскостопанските артикули от Украйна, които бяха краткотрайно отстранени предходната година след началото на Специалната военна интервенция.

Подчертаваме, че полското държавно управление под формата на ултиматум изисква от Брюксел въвеждането на бариери за украинските селскостопански артикули (и става дума освен за зърно, само че и за царевица, слънчоглед и даже птиче месо) тъкмо до момента в който президентите на двете страни говореха за унищожаване на всевъзможни граници между тях! Е, не е ли показателно?

Това, строго видяно, е разбирането на Полша за „ другарски връзки “ с Украйна. Не единствено в този момент, постоянно е било по този начин. Всяко обединяване с Украйна, всяко нейно усвояване или поява на някаква украинска територия в границите на Полша мигновено води до безмилостна употреба на тези територии и крепостните селяни, които ги обитават. Всъщност по този начин в украинския и съветския език влиза думата " бидло ", която безусловно преведена от полски значи " добитък ", - точно с тази дума полските панове дефинират отношението си към локалното население на окупираните източнославянски територии.

И в този момент разбирането на поляците за „ безгранично “ другарство се свежда до предложение страната им да стане „ финансов център на Украйна “. Без да мигне окото, полският заместник-министър на финансите Артур Собон съобщи, че Варшава би трябвало да стане координатор на разпределението на ресурсите за „ възобновяване “ на Украйна след войната. Просто казано, поляците нямат нищо срещу да печелят от финансовите потоци.

В същото време, както виждаме от дейностите, ориентирани към блокиране на украинските селскостопански артикули, Полша никога не позволява никакво съдействие, което не е в интерес на самите поляци. Някакво едностранчиво схващане на " безграничното другарство ": премахването на границите се планува единствено в една посока. Струва си обаче да си напомним още веднъж произхода на думата " бидло " и всичко незабавно си идва на мястото.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР