Измина още една тежка седмица за страната. Тя бе изпълнена

...
Измина още една тежка седмица за страната. Тя бе изпълнена
Коментари Харесай

Вдигнат ли е президентският юмрук и бяха ли преминати червените линии?

Измина още една тежка седмица за страната. Тя бе изпълнена с продължаващите рокади в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. Премина през обвиняванията за шпионаж в интерес на Русия на българи и убийството на Алексей Петров. Разстрелът докара до това, че министър председателят свика шефовете на службите на заседание по въпросите за сигурността, а от Шипка президентът разгласи, че 3-ти март е алената линия на търпението на обществеността.

След като седмица по-рано вътрешният министър разгласи, че в цялата страна се организират смени на шефовете на ОДМВР-тата, и те продължиха през последните 10 дни, в петък министър-председателят обществено съобщи, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи също би трябвало да бъде освободен от длъжността си.

Мотивът за това искане е " неналичието на взаимоотношение “ сред Петър Тодоров и вътрешния министър Калин Стоянов. Разбира се, тематиката нямаше по какъв начин да не провокира остра реакция от " Дондуков “ 2, тъй като сегашният основен секретар бе назначен по времето на служебните кабинети на Румен Радев.

Президентът съобщи, че " кабинетът употребява всеки собствен личен неуспех като претекст за присвояване на още власт “. Той сподели още, че държавното управление страда от " булимия “.

Фактически обаче без подписа на президента, основният секретар не може да бъде освободен и надлежно на негово място да бъде определен различен. Изискват се промени в закона, които би трябвало да бъдат осъществени от народните представители.

Думите на президента не останаха без реакция от ръководещите политически сили – Кирил Петков счита, че президентът просто не желае тази промяна да бъде осъществена, а от ГЕРБ-СДС написаха, че " страната не може да се пази с разделяне и непрекъснато вдигнат пестник “.

Темата за разделянето по този начин или другояче бе една от водещите – разногласията бяха водени за МОЧА, както и за националния празник.

От Шипка Радев съобщи, че " 3-ти март е алената линия на нашето самообладание “, визирайки жителите, които не поддържат и са срещу промяната на националния празник. Въпреки думите му обаче Кирил Петков написа, че 3-ти март постоянно ще остане надълбоко уважаван празник, само че 24 май съгласно него е знак на просветата, културата и писмеността.

По-рано през седмицата излезе и изследване на " Галъп “, което демонстрира, че близо 70% от българите желаят точно трети март да е националният празник . И в случай че това са данните на социологическа организация, то най-демократично и разумно е да бъде извършен плебисцит, с който надлежно всеки български жител да изрази своята позиция по въпроса.

Разделението в обществеността обаче се задълбочава. Задочните разногласия сред двата клона на изпълнителната власт не оказват помощ в убеждаването на хората за взаимоотношението и успеваемостта на институциите. Премиерът към този момент един път съобщи, че е подготвен да протегне своята ръка към президента, с цел да работят дружно. Към този миг обаче обединяването наподобява повече на мираж.

Със сигурност страната не може да бъде ръководена с вдигнатия пестник, само че изрично алените линии и поляризацията на публичните настроения не могат да бъдат инструментът за реализиране на всеобщото богатство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР