Измина още една година от дългия низ на времето, което

...
Измина още една година от дългия низ на времето, което
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Навлизаме в Новата година с надежда за възход и укрепване на нашата Православна църква и скъпото ни Отечество

Измина още една година от дългия низ на времето, което Господ Бог ни е дарувал, с цел да възрастваме и да се спасяваме в Него. Да възрастваме във вярата и добродетелите, в следването на Господния път, в нашето богоуподобяване и в съграждането на Църквата, която Господ ни е оставил като сигурен избавителен транспортен съд измежду бурите на житейското море. Църква “славна…, която няма леке, или порок…, света и непорочна ” (Еф. 5:27). Църква, в която съгласно Божието заричане непроменяемо и всеки път населява Духът на Истината, Когото Господ изпрати в миналото над Своите апостоли, с цел да ги наставлява във всяка истина (вж. Йоан. 14:16-17, 26) и Който пребъдва измежду нас, уповаващите се в Господа и избавителните Му заповеди. Това се споделя в обръщението на патриарх Неофит към българите за настъпващата Нова 2019 година.

В края на миналата и началото на новата година ние благодарим на Бога за всичките Негови щедрости, за великата Му благосклонност и дълготърпение към нас, недостойните, само че надълбоко в сърцата си предани Нему и обичани от Него рожби. Ето за какво, в тези благословени дни на новолетието, дружно с Псалмопевеца възкликваме: “Колко са многочислени делата Ти, Господи! Всичко си направил премъдро ” (Пс. 103:24). Възпяваме и популяризираме светото Му име и още веднъж Му благодарим за неоскъдяващата берекет, която Той обилно излива над нас и с която укрепва и поддържа всекиго от нас и цялото Свое създание.

И по този начин, благодарили на Господа, навлизаме в новата година с нова вяра за напредък и подсилване на нашата Православна черква и скъпото ни Отечество, за мир и берекет във всеки български християнски дом и всяка християнска душа. Надежда, която, по думите на апостола, “не посрамя, тъй като любовта Божия се изля в нашите сърца посредством дадения нам Дух Светий ” (Рим. 5:5). А спасението ни е в вярата “за безконечен живот, който неизменимият в словото Си Бог даде обещание преди безконечни времена ” (Тит. 1:2). Въоръжени с тази вяра и с вярата в Христа Иисуса и в благия Божи Промисъл, и през новата година ще се стремим да отдадем всичките си сили и гении, които Господ Бог ни е дарувал, по този начин щото Църквата и Родината ни да вървят към мирни и плодородни дни и години, непроменяемо уповавайки се на Бога и търсейки Неговата свята воля ­ както всеки ден се молим с молитвата Господня: “Да бъде, Господи, Твоята воля ” (Мат. 6:10).

“Господня е земята и това, що я извърша ” (1 Кор. 10:28), Господни сме и ние, които сме създание на Неговите ръце, и никой не знае “времената или годините, които Отец е положил в Своя власт ” (Де¬ян. 1:7). Вярваме и знаем, че нашият Творец и Всеблаг Небесен Отец всичко е сътворил премъдро, че Той не желае да бъдат напразни делата на Неговата Премъдрост (вж. Прем. Сол. 14:5) и по тази причина в отреденото ни от Него време поставяме своите старания да бъдем почтени Божии рожби, старателно принасящи всеки ден своя дял в общото богочовешко дело, към което Бог ни приканва да Му бъдем съработници. В това дело и в това наше, от Бога несъмнено, предопределение с нас постоянно е силата на Божията берекет, която ни укрепва в немощта ни и възпълва това, което не ни доближава.

Да бъде благословено и прославено името Господне, да бъде благословена и нашата скъпа Родина България ­ за популярност Божия и за положителното и благопреуспяването на обичния ни православен народ! Божията благосклонност и Неговата всещедра и всепобеждаваща обич да бъдат постоянно с нас, Божията крепка Десница да ни управлява във всяко наше персонално и общностно дело, с което и през Новата 2019 година ще продължим да построяваме нашите бъднини.

Бог на мира и любовта да бъде с всички нас!

За доста и благословени години!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР