Измина още една година. Година, осеяна с множество възходи и

...
Измина още една година. Година, осеяна с множество възходи и
Коментари Харесай

10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Измина още една година. Година, осеяна с голям брой възходи и падения. И въпреки че не ни донесе толкоз доста като предходните, ни научи да доста.

На финала на отиващата си 2020-та погледът ни към този момент е ориентиран към бъдещето, с доста религия и откровена вяра. Това, което можем, а и би трябвало да създадем, е да посрещнем 2021 година с усмивка и с вяра, че ще бъде по-ползотворна и мощна година.

Разполагаме с 365 дни, в които можем да реализираме всичко това, което не успяхме, както и да научим още доста нови неща. По този мотив, дано спазим традицията на © 10-те най и да разгледаме с интерес какво ни следва. Предоставяме ви част от годишнините, които ще посрещнем през новата 2021 година.

1. 1135 години

Създадената от братята Кирил и Методий славянска книжовност е едно от най-важните културни достижения през средновековието. Точната година, в която е приключена славянската писменост, към момента е предмет на полемика. Въпреки това годината на основаване на глаголическата книжовност се счита, че е 855 година Днес славянската писменост – кирилицата, е третата публична писменост в Европейски Съюз от 2007 година

Близо 300 милиона души пишат на кирилица, това са славяни от Югоизточна Европа, украинци, руснаци, беларуси, както и поданици на Монголия, Сърбия и Кригизстан. Интересен факт е, че кирилицата е публична книжовност на чукчите от 1936 година Кирилицата е национално благосъстояние и би трябвало да се гордеем с нашата духовна и просветна просвета.

2. 150 години

 10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

През идващата 2021 година се навършват 150 години на една от най-големите концертни зали в света, намираща се в Лондон. Историята сочи, че е издигната от кралица Виктория през 1871 година в памет на нейния брачен партньор – Алберт декор Сакс-Кобург-Гота. Залата и до през днешния ден носи неговото име. Капацитетът ѝ е внушаващ – 5 272 места. Всяка година там се слагат над 390 представления – от класическа, до поп и рок музика, балет, опера, спортни събития и церемонии за награждаване.

Интересен факт е, че „ Роял Албърт Хол “ не е затваряла порти от Втората международна война до наши дни. През 2020 година обаче се постанова това се случи поради пандемията. Предвидено е специфичният юбилеен концерт да стане действителност на 29 април 2021 година Той ще носи името „ Кръговратът на звука “, като музиката ще бъде написана от небезизвестния композитор – Дейвид Арнолд. Програмата ще включва присъединяване на редица звезди като Пати Смит, Йонас Кауфман, Ерик Клептън и други.

3. 65 години

През 1956 година е извършен първият песенен конкурс „ Евровизия “ в Лугано, Швейцария, което го прави най-дълго съществуваща телевизионна стратегия в света. Тогава са взели участие едвам 7 страни – Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Италия, Нидерландия и Люксембург. През 2021 година „ Евровизия “ ще се организира в нидерландския град Ротердам и присъединяване ще вземат 41 страни. Организаторите са създали четири вероятни сюжета, като най-очакваният е този с аудитория и 3 конкурсни вечери. Всичко обаче се чака да бъде решено в първите месеци на новата година.

България също ще има собствен представител в лицето на Виктория Георгиева. До този миг, Ирландия има седем извоювани първи места, което ги прави страната с максимален брой спечелили. Това обаче не ни пречи да бъдем оптимисти и да се надяваме, че и България може да се подреди измежду имената на спечелилите.

4. 65 години

На 17 май 1956 година България се причислява към Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета ЮНЕСКО. Наред с това страната ни е избирана три пъти за член в Изпълнителния съвет, с четиригодишен мандат в интервала 1994-1997 година, с двугодишен 2007-2009 година и 2017-2021 година Ясно доказателство за приноса на страната ни към задачите на организацията. Именно това е и ключът към реализирането на проекта за стабилно развиване 2030 година В листата на международното завещание са 9 български естествени и културни монументи, измежду които: Мадарският конник, Рилският манастир, Тракийската гробница и други.

5. 60 години

 10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Името на първия човек, полетял в космоса – Юрий Гагарин, е обиколило целия свят и ще се помни постоянно. На 12 април 1961 година корабът „ Восток 1 “ излетява от космодрума Байконур и прави обиколка към Земята с дълготрайност 108 минути. С този сполучлив полет Гагарин влиза в историята на човечеството, а датата 12 април се отбелязва като Международния ден на авиацията и космонавтиката. Фразата, която космонавтът изрича преди излитането е „ Поехали! “.

Друг забавен факт, е че именитият Гагарин написа писмо преди полета, адресирано до фамилията му, в което той се сбогува с тях. За благополучие обаче всичко приключва наред и писмото не е отваряно. През 1968 година, едвам седем години по-късно, той почива. Тогава брачната половинка му, събира храброст и го прочита.

6. 50 години

 10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Един от най-популярните центрове за развлечение в света – Disney World, ще навърши цели петдесет години на 1 октомври 2021 година По традиция Disney постоянно чества годишнините със специфични събития на най-различни тематики. По всичко проличава, че подготовката към този момент тече, защото са стартирали промени върху самия вход на центъра, омагьосаното кралство и замъка на Пепеляшка. По думите на Джош Д‘амаро (председател на Disney Parks) се чака нещо извънредно удивително, само че детайлностите резервира за себе си и оставя почитателите да тръпнат в очакване.

Още по-любопитното е, че се чака управлението на Disney да внедри нови софтуерни актуализации за по-вълнуващи прекарвания. Едно е несъмнено – изненади несъмнено ще има, по тази причина дано държим очите си на четири и да следим с ненаситност, какво ще следва за огромното събитие на увеселителния колос.

7. 50 години

 10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Имейът навървшва половин век през 2021 година. Човекът, поради който през днешния ден употребяваме е-поща е Реймънд Томлинсън. През 1971 година той създава програмен продукт, посредством който да се изпращат текстови известия в мрежата ARPANET. Идеята идва от класическата поща, само че с една цел – облекчение и икономисване на време. Истината е, че и преди неговото откритие е съществувала е-поща, само че в по-ограничен тип, без опцията да се изпраща известие до съответен човек.

Освен това Реймънд е въвел потреблението на „ кльомбата “ в имейл адресите. Той черпи ентусиазъм от счетоводните документи, където се употребява съкращението на предлога “at ” от британски. Посредством това му достижение „ кльомбата “ отбелязва кой е получателят и кой е изпращачът на известията. Така че дано приветстваме с усмивка 50-годишния празник на електронната поща, без която не можем.

8. 40 години

Известната хеви метъл тайфа – Manowar, ще отпразнува 40 години на сцената с внушително турне през април 2021 година Макар че на 30-та си годишнина оповестиха турнето за прощално, за благополучие на почитателите, от групата са замислили да осъществят още един концертен тур по случай юбилея си. За страдание все още в листата на бандата не попада България, само че почитателите към момента таят вяра това да се промени. Турнето е планувано да бъде по-голямо от всеки път, като от групата издават, че ще има присъединяване на оркестър и хор, а стилът ще е зависещ на викингите. Очаква се трогателен театър, особено за най-запалените метъл почитатели!

9. 30 години

 10 годишнини, които ще отбележим през 2021 година

Конституцията на България става на 30. Върховният и главен закон на страната ни е реалност от 12 юли 1991 година, когато е признат от VII Велико национално заседание с подписите на 309 депутати. Велико национално заседание е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт през 1989 година В конституцията са осъществявани 6 промени – през 2003, 2005, 2006, 2007 и 2015 година, като една от тях (2006 г.) е отчасти осъществена без пълномощията на Обикновено национално заседание.

Факт, е че 12 юли е незабравим ден за българския народ, само че запитвали ли сте се за какво не се отбелязва като народен празник, както да вземем за пример е 4 юли в Съединени американски щати? Може би малко тематика на размисъл не би ни навредила.

10. 20 години

Музикалният фестивал EXIT се организира в Сърбия и е с богат набор от 1000 актьори, които се изявяват на над 40 подиуми и фестивални зони. Основан е през 2000 година като студентско придвижване, само че през 2001 година е изместен в Петроварадинската цитадела в Сърбия и стартира да придобива своята известност. Фестивалът е с дълготрайност 4 дни по традиция от 2003 година Жанровете са повече от разнородни: техно, хип-хоп, пънк, дръм енд бейс, рок и прочие. Отличен е с голям брой награди като „ Най-голям европейски фестивал “, „ Най-добър летен музикален фестивал в Европа “, „ Най-добър отвъдморски фестивал “ и доста други.

През годините EXIT е бил хазаин на доста музикални звезди и групи като Били Айдъл, Ели Голдинг, Guns N’ Roses, Prodigy, Дейвид Гета, Снууп дог, Motörhead и други. По случай 20-годишнината си, уредниците са подготвили необикновено шоу, като са поканили най-различни звезди. Събитието ще се организира от 8 до 11 юли 2021 година, а създателят на EXIT – Душан Ковачевич, споделя, че закупените билети досега са надминали неговите упования. От всичко дотук можем да заключим, че се чака едно вълнуващо и дълго чакано събитие.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР