Измина една седмица от програмната реч на новия италиански премиер

...
Измина една седмица от програмната реч на новия италиански премиер
Коментари Харесай

Полемика в Италия само дни, след като Мелони стана премиер

Измина една седмица от програмната тирада на новия италиански министър председател Джорджа Мелони пред Народното събрание, в която тя показа своята визия за бъдещето на Италия, за Европейски Съюз и НАТО, в която тя обясни какви са нейните позиции по отношение на антидемократичните режими, какво е нейното разбиране за понятието независимост и в която тя очерта дейностите на нейното държавно управление в разнородни области от битката с миграционните потоци, през предварителната защита на пандемиите, поощряване на раждаемостта, битката с данъчните измами и проведената престъпност, измененията на трудовия пазар и пенсионната промяна, ограниченията за справяне с енергийната рецесия и за поощряване на растежа на италианската стопанска система до позициите, които Италия ще заема на интернационалната сцена, идеалите, които ще брани и правилата, към които ще се придържа, написа Българска телеграфна агенция.

След това Мелони завоюва в двете камари на Народното събрание вота на доверие с безапелационна преднина (235 " за ", 154 " срещу " и 5 " въздържали се " в Камарата на депутатите и 115 " за ", 79 " срещу " и 5 " въздържали се " в Сената), организира редица телефонни диалози с непознати водачи, запълни графика си с идни визити в чужбина (на 3 ноември в Брюксел за срещи с председателката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, на 7-8 ноември за присъединяване в 27-ата конференция за климата в Шарм ел Шейх в Египет и на 15 и 16 ноември за присъединяване в срещата на върха на Г-20 на остров Бали в Индонезия) и попълни състава на държавното управление със заместник-министри и държавни секретари. А понеделник на второто съвещание на нейния министерски съвет бяха признати и първи съответни ограничения в някои области, като опазване на здравето и публичен ред.

През тази една седмица ново допитване до публичното мнение на организация " ЮТренд " за италианската новинарска организация АДЖИ - първото след изборите на 25 септември - сподели, че рейтингът на партията на Мелони - " Италиански братя " е 27,1 % (нарастване с един процентен пункт), този на втората политическа мощ в страна Демократическата партия е 17,6 % (почти 10 процентни пункта по-малко от партията на Мелони), а тези на съдружните сътрудници на Мелони, считани за източници на разнородни проблеми за нея - " Форца Италия " и " Лига " са надлежно 7,2 % (спад по отношение на резултата от 8 % на изборите) и 8,5 % (почти колкото на изборите). Третата политическа мощ в Италия си остават антисистемните от " Движение 5 звезди " с 16,6 %. Нарастват позициите на центристите от " Третия полюс ", прехвърлящи 8,2 %. Тенденцията демонстрира, че курсът, подет на Мелони, се коства безапелационен, че подозренията, че нейните съдружни сътрудници не са на висота нарастват и че левицата не съумява да убеди хората, че е почтена опция на ръководещите и те търсят други възможности в опозицията, която съставляват антисистемните и центристите, първите от които дадоха обещание да са непоклатими против Мелони, а вторите да са съпротива без предубеждения и отворена към някои от предложенията на държавното управление за промени.

Паралелно с всичко това обаче медийното внимание в Италия продължава да бъде фокусирано върху всичко, обвързвано с премиерката, и в медиите се разпалват оживени диспути по въпроси, които надалеч не заслужават. Един от тези диспути бе подбуден от това, че в първото изказване на канцеларията на Мелони тя беше дефинирана като ръководител, а не като председателка на министерския съвет. В италианския език купата на премиера е presidente del Consiglio, което в превод значи ръководител на министерския съвет. Думата presidente е обща и за двата рода, като от голяма важност е определителният член пред нея. В първото изказване на канцеларията на Мелони пред купата фигурираше определителен член за мъжки жанр. После в тирада в Сената по време на дебатите за вота на доверие на кабинета Мелони някогашният италиански министър председател Силвио Берлускони се обърна към премиерката с " Господин ръководител на министерския съвет ". Последва оживена полемика в медиите. В програмната си тирада Мелони изброи имената на близо 20 италианки (учени, интелектуалки, писателки, журналистки, политици), които с достиженията си са посочили на какво са способни италианските дами и които, както Мелони сподели, " са издигнали стълбата, позволяваща ѝ да се изкачи по нея в този момент и да разбие стъкления таван над главите на италианките ". Защо тогава в този момент Мелони разрешава да не се подчертава върху това, че тя е жена? Означава ли това, че тя не желае повече равни права за дамите? Такива въпроси си зададоха редица анализатори. Между прочее и съдружните сътрудници на Мелони, когато приказват за нея, акцентират, че тя е представителка на десницата, в сравнение с, че е първата жена министър председател на Италия.

Масло в огъня на дебата наля и вътрешно циркулярно писмо на основния секретар на канцеларията на премиерката Карло Деодато, изпратено до всички министри в новото държавно управление. В него се предлагаше те да употребяват, когато приказват за Мелони, дефиницията: " Господин ръководител на министерския съвет, уважаема Джорджа Мелони ", оповестява " РАИ Уно ". След като това изтече в медиите и породи подигравки измежду политици от опозицията и измежду анализатори, от Палацо Киджи (централата на правителството) бе оповестено публично обяснение, че когато се приказва за Мелони, би трябвало да се употребява формулировката: " Председателят на министерския съвет ", без " господин " в дефиницията. В разбор във в. " Стампа " историчката Елена Льовентал разяснява, че изборът на Мелони да употребява мъжкия жанр пред купата си произтича точно от това, че в Италия всеки има право на независимост да избира по какъв начин да се дефинира.

Самата Мелони пък разяснява цялата дискусия с пост в акаунта си във Facebook. " Чета, че основата тематика за полемика през днешния ден касае вътрешни циркулярни документи, повече или по-малко сбъркани, по отношение на това по какъв начин да бъде дефинирана първата жена министър председател на Италия. Давайте, коментирайте си, а аз през това време се занимавам с въпроса за огромните енергийни сметки, с налозите, с трудовия пазар, с проектобюджета. И мисля, че може да ме наричате както сте уверени, че е вярно, даже и Джорджа ". Но вместо да успокои пристрастеностите по този въпрос, Мелони ги ускори и в интернет заваляха още по-иронични мнения, карикатури и колажи. В някои от тях Мелони бе обрисувана като приветлив мъж, който приканва да го назовават Джорджо, в други името на автобиографичната книга на Мелони бе променено на " Аз съм Джорджо ", в трети лицето върху истинска фотография на Мелони бе сменено с това на Марио Драги с дълга руса коса. А в акаунт на последователи на ЛГБТ идеите се появи " новината ": " Господин президентът обядва с колегата си и тяхната щерка ", което с изключение на, че иронизираше въпроса, обвързван със самоопределянето на Мелони, се подиграваше и с опълчването на Мелони на еднополовите бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки.

Цялата тази дискусия по чиста случайност съответства и с премиерата на биографична книга за Мелони, озаглавена " Крал Джорджа. Контраистория на дамата, която завзе Италия ", написана от журналистката от сп. " Еспресо " Сузана Турко. Както се вижда в заглавието на творбата Мелони още веднъж е дефинирана с мъжки жанр.

Решението на новата италианска премиерка да не живее в разпрострялия се на 300 квадратни метра премиерски апартамент в Палацо Киджи породи похвали по неин адрес, само че не ѝ бяха спестени мнения по адрес на фамилното ѝ състояние, засегнали и другите водачи в дясната коалиция - Берлускони и Салвини. " В десницата желаят обичайно семейство, само че да не е за тях ", разяснява анализаторката Даниела Амауи във в. " Република ". Мелони живее с колегата си, от който има щерка, само че не е сключвала брак с него. Салвини има две деца от две разнообразни дами и в този момент живее без брак с кино продуцентка. А Берлускони след два развода, любовни случки и изневери, наскоро си измисли алегорична брачна гала, която не беше нито религиозна, нито гражданска гала, с годеницата си Марта Фашина, се припомняше в публикацията. " Всичко това демонстрира, че водачите на десницата желаят да наложат на другите едно обичайно семейство, само че не и на себе си ", споделя авторката на обявата и приканва хората, изключително дамите да се разпалват с всички сили против това двуличие.

Мелони бе разкритикувана в някои медии и поради демонстриране на, както те написаха, надменно отношение в пленарната зала. Програмната ѝ тирада пред Народното събрание продължи цели 70 минути, тъй като на доста места думите ѝ породиха бурни овации, по време на които тя трябваше да стопира да приказва, до момента в който пристрастеностите се уталожат. В една от тези паузи микрофоните я уловиха да споделя на седящия до нея Салвини, че в случай че нещата не престават по този начин, съвещанието ще се проточи чак до следобяд, което бе разтълкувано като неуважение към тези, които я приветстват.

Когато по време на последвалия спор преди вота на доверие цветнокожият народен представител Абубакар Сумаоро, който е синдикалист и представител на обединението " Зелени-Италианска левица ", направи изявление в отбрана на мигрантите, на дискриминираните, на бедните, на маргинализираните и на хората с друга полова ориентировка. Мелони му отговори, обръщайки се първо към него на " ти ", а след това когато тя се поправи и се извини на депутата, тя направи лапсус, обърквайки името му на Суаморо вместо Сумаоро. В отговор на което той извика в пленарната зала вярното наречие на името си, изтръгвайки от нея второ опрощение и пораждайки у медиите мнения, че Мелони е демострирала неуважение към парламентариста, тъй като е цветнокож. В неделя в програмата " Ке движение ке фа " по телевизия " РАИ дуе " цветнокожият народен представител разяснява случая и сподели: " Преди много години в колониите колонизаторите се обръщаха към колонизираните с " ти " просто тъй като за тях " Вие " беше израз на респект, непокътнат за белите ". А по отношение на компликациите, които имаше Мелони да произнесе името му, парламентаристът иронизира, че защото има докторантура, Мелони умерено може да го назовава и " Доктор ".

Мелони бе набедена и че, до момента в който в Камарата на депутатите някогашният министър председател от антисистемните Джузепе Конте отправяше рецензии против десницата поради това, че в Италия тя подвига доста звук, само че в Европейския парламент не възразява и не се бори за отменяне на неприемливи оферти, тя го е нарекла с половин уста с обидна дума. От Палацо Киджи разясниха, че Мелони е произнесла думите: " Заслужи си го " по адрес на Конте, а не нещо обидно.

Премиерката бе упрекната и, че по време на дебатите за вота на доверие в Сената е позволила някогашният министър председател Силвио Берлускони, забъркал се наскоро в скандал с изтекли негови пропутинови и антизеленски изявления, да произнесе дълга тирада, в която с изключение на, че даде обещание преданост на Мелони и удостовери европеизма и антлантизма си и привързаността си към идеята на мира, той разгласи, че застава на страната на Киев пред нашествието в Украйна, без да се пробва да оправдава държанието на Путин, само че и без да го осъжда. В същата протяжна тирада Берлускони обаче се опита да обясни за какво в предишното е държал на околните връзки на Европа с Русия и не пропусна и да се похвали, че му е се е родило 17-о внуче.

Няколко понятия, които новата италианска премиерка употребява в програмната си тирада и внедри в имената на министерствата в държавното управление си, също бяха подробно коментирани. В програмната си тирада Мелони се разказа с британския термин underdog, което в превод значи новобранец, от който никой не чака да победи и който би трябвало да постави старания, с цел да опровергае прогнозите.

В името на министерството на земеделието бе прибавен и терминът хранителен суверенитет. Новото разбиране провокира разнородни тълкувания, като най-опростеното бе подигравка, в която дребни фигурки на италианци изритват ананаса от италианската пица. В програмната си тирада Мелони разясни, че хранителен суверенитет това е гарантиране, че прехраната на Италия няма да зависи от отдалечени страни.

Министерството на екологичния преход бе прекръстено на министерство на околната среда и енергийната сигурност, което отразява декларираното в програмната тирада на Мелони желание да работи за енергиен суверенитет на страната посредством диверсификация на енергийните източници и снабдители и посредством повишаване на националното произвеждане чрез употреба на националните находища на природен газ и насърчаване на " парадайса на възобновимите източници " в Южна Италия.

Министерството на икономическото развиване бе прекръстено на министерство на предприятията и на създадено в Италия, което отразява желанието на Мелони Италия да блесне пред света с всичко, което създава, като в същото време държавното управление ще работи за основаването на удобен климат за тези компании, които наемат повече служащи, които желаят да правят работа, без да им пречи ненужната администрация и които основават условия за майките да съчетават персонален живот и кариера.

Министерството на спорта добави към името си и младежта, тъй като спортът, съгласно Мелони, е един от методите на младежите да се попречи да тръгнат по пътя на престъпността и зависимостта от алкохола и опиатите.

В министерството на фамилията и равните благоприятни условия бе прибавен и терминът раждаемост, отразяващ желанието на Мелони да се бори с демографската зима в Италия и да насърчи италианките да раждат деца, поради което страната да ги възнаграждава чрез данъчни облекчения и основаване на условия за съчетаване на работата с грижите за детето.

Министерството на Юга получава в името си допълнението морски политики, защото Мелони желае да трансформира Юга, на който се гледа в този момент като на проблем за страната, във опция за развиване за цяла Италия. На Юга тя гледа освен като на източник на работна ръка за Севера и като на място, на което идват мигрантите през Средиземно море, само че и като на богат на естествени запаси регион, където би трябвало да се преодолеят инфраструктурните разлики със Севера, да се усъвършенства свързаността със Севера, да се основат работни места, да се подсигурява обществената сигурност и да се усъвършенства качеството на живот. И всичко това да се съчетае и с насърчаване още повече на опциите, предлагани от това, че Италия има изход на Средиземно, Тиренско и Адриатическо море.

Най-коментирано беше прибавянето на думата заслуги в името на министерството на образованието. В сатирично-коментарната си графа в програмата " Ке движение ке фа " комедиантката и журналистка Лучана Литицето означи, че в случай че има страна, в която заслугите на човек да не се признават, то това е точно Италия. За образец тя посочи италианската политика и акцентира, че в нея със заслуги нищо не се реализира. И напомни, че в Италия е постоянно срещано събитие политици да бъдат определени от град, който даже не могат да намерят на картата, само че в чиято предизборна партийна листа са включени единствено и единствено, с цел да заемат изборна служба. Литицето напомни и, че Италия е имала и министри на външните работи, които са знаели непознат език единствено едвам си поръчат нещо в ресторанта.

Още откакто показа държавното управление си на 21 октомври и преди да завоюва вота на доверие в Народното събрание, Мелони бе разкритикувана поради избора на някои политици за министри. Кои ще са слабите звена в " кабинета Мелони ", попитаха коментатори. И отговорът им беше поднесен на тепсия първо от новата министърка на висшето обучение и научните проучвания Анна Мария Бернини, представителка на партията на Берлускони. В акаунта си в " Инстаграм " тя качи видео от основни моменти от церемонията по полагане на клетвата на новото държавно управление, илюстрирани звуково от италиански поп и рок песни, измежду които части на Васко Роси и Амбра. Което отприщи бурни мнения, че новата министърка не е осъзнала тържествеността на момента на полагане на клетва, а какво остава за осъзнаване на сериозността на поста, който ѝ е поверен.

Изборът на новия министър на земеделието Франческо Лолобриджида пък породи мнения за непотизъм, тъй като той е брачен партньор на сестрата на Мелони. Същото бе в действие и за избора за министър на обществената администрация на Паоло Дзангрило, брат на персоналния доктор на Берлускони.

Решението на Мелони да назначи за министър на фамилията, равните благоприятни условия и раждаемостта някогашната фенимистка и радикалка Еуджения Рочела, минала в лагера на крайните консерватори, оповестила се против сурогатното майчинство, против хапчетата за аборт, против еднополовите бракове и против осиновяването на деца от еднополови двойки, също бе възприето като черна точка за Мелони. Рочела към този момент разгласи, че няма да пипа закона за абортите и че няма да трансформира и правата, предоставени до момента на хомосексуалистите, а точно опцията да подписват цивилен съюзи, само че добави, че е време понятието " равни благоприятни условия " да се употребява още веднъж за това, поради което бе в началото въведено, и точно равни благоприятни условия за дамите. Рочела, а и Мелони приказват за даване на дамите на право да не помятат, което по този начин и остава към момента неразбираемо за мнозина. В изявление за в. " Стампа " предходната седмица представителката на радикалната левица и някогашна еврокомисарка Емма Бонино разяснява позицията на Рочела, че " абортът не е право, а тъмната страна на майчинството ". " Все още не разбирам какво желае да каже тя. Няма нищо мрачно в това да можеш да разполагаш без значение със личното си тяло. Това е едно гражданско и обществено право ", съобщи Бонино. " Не разбирам Рочела и Мелони, когато споделят, че не желаят да пипат закона за абортите, само че, че желаят да подсигуряват също и правото да не се помята. Правото в никакъв случай не е обвързване. Ето за какво дамите, които не желаят да вършат аборт, не вършат. Има един значим принцип, на който би трябвало да се държи, а точно, че дамите би трябвало да могат да избират майчинството ", счита Бонино.

Най-остри рецензии поражда до момента назначението на Матео Салвини за министър на инфраструктурата. През първите дни на поста си той направи редица изявления от компетенциите на други министри. Така да вземем за пример той приказва за отбраната на границите, което е от компетенциите на министерството на вътрешните работи, за пенсионните режими, което е от компетенциите на министерството на труда, за плоския налог, което е от компетенциите на министерството на финансите, за нуклеарната енергетика, което от компетенциите на министерството на околната среда и енергийната самостоятелност. Най-полемичното бе предлагането му да се отнеме за 6 месеца гражданският приход (отпускан от страната на категории безработни при избрани условия) на 900 000 души, които са в положение да работят и които са го получавали към този момент 18 месеца, с цел да се обезпечат над 1 милиард евро, с които да се финансира удължаването на сегашния пенсионен режим, прочут като " Квота 102 " (пенсиониране на 64 години при 38 години застрахователен стаж), чийто период изтича в края на годината. Заради това Салвини бе упрекнат, че предлага отнемане от приходи на близо 1 милион души, без да им предлага съответни работни места. Той също така се разгласи и против консенсуса сред институциите на Европейски Съюз да се спре от 2035 година производството в Европа на по този начин наречените " замърсяващи " коли. Според него това е същински подарък за Китай и ще докара до затваряне на предприятия в Италия и в цяла Европа и до увеличение на безработицата. Салвини се зарече да се бори против тази полуда, нещо, което е по-скоро от компетенциите на министрите на стопанската система и предприятията и на околната среда.

А от партията на Салвини пристигна и предлагането за повдигане на тавана върху кеш разплащанията в Италия от актуалните 2000 евро на 10 000 евро, за което опозицията съобщи, че ще е от изгода на тези, които заобикалят данъчното облагане вместо за облекчение на семействата, които в тази рецесия въобще не разполагат с такива сума. Италия има продължителен проблем с избягването на налозите и съгласно данни на министерството на финансите на година това коства на хазната 100 милиарда евро, напомни наскоро Ройтерс. Проследяването на заплащанията в кеш е по-трудно, в сравнение с картовите заплащания. Според Мелони, която поддържа настояването на партията на Салвини, повдигането на тавана на кешовите разплащания няма нищо общо с данъчните измами, против които тя дава обещание да се бори.

Критики към Мелони пристигнаха и по отношение на три по-масови прояви в първите седем дни след вота на доверие в Народното събрание. Още в деня, в който тя произнесе програмната си тирада в Камарата на депутатите в римския университет " Сапиенца " се разигра батална сцена. Тя бе подбудена от митинг във факултета по политически науки, проведена от студентското придвижване " Да променим курса " против конференция, проведена от дясното придвижване " Университетско деяние ", на която бяха поканени лектори от " Италиански братя ". Стигна се до окупация на факултета, до конфликти сред студентите и интервенция със мощ на полицията, с цел да се възвърне реда. На идващия през днешния ден в Сената Мелони разяснява протичащото, като сподели, че до тази обстановка се е стигнало, откакто протестиращи в " Ла Сапиенца " са се пробвали да попречат на други хора да приказват. " Никога не съм провела митинг, с цел да преча на различен да каже това, което желае да каже. Тези хора не бяха мирни стачкуващи, те бяха организирали седяща стачка, с цел да попречат на младежи, които не мислят като тях, да кажат какво мислят. В една народна власт се почитат концепциите на другите ", сподели тя, представена от " Стампа " и " Соле 24 оре ". Според опозицията обаче полицията се е отнесла към протестиращите като към терористи. А в сатиричното си шоу по телевизия " Нове " комедиантът Маурицио Кроца, дегизиран като Мелони, съобщи: " На младите споделям: Протестирате!, Излезте на площада! Бъдете свободни! Но помнете, вие сте свободни, само че ние сме въоръжени ".

През уикенда тъкмо, когато от Сеул пристигнаха новините, че улично празненство във връзка Хелоуин, се е трансформирало в смъртоносна навалица с над 150 убити и още толкоз ранени, от италианския град Модена пристигна вест за рейв празненство също във връзка Хелоуин. В него са взели участие над 1000 души, събрали се в зарязан склад. Обикновено на тези противозаконни събирания в изоставени и неведнъж рискови обекти, се употребяват и опиати, най-вече екстази. За празненството в Модена е бил подаден и сигнал от поданици на близките региони поради мощната музика и се е наложило интервенция на полицията и на карабинерите. Купонджиите са се разотишли, а силите на реда са конфискували аудио техника на стойност 150 000 евро. Задържани са били 14 души. След този случай измежду първите решения на министерския съвет в понеделник бе превръщането на рейв празненствата в престъпно действие. То е дефинирано като " навлизане на терени или в здания " или като " рискови за публичния ред, публичната сигурност или за публичното здраве събирания ", а на правоприлагащите органи се дава право да прехващат телефонни диалози. Наказанията за нарушителите плануват конфискация на транспортните средства и на оборудването на участниците в сходни прояви, обвързване за възобновяване на последствията от вредите, породени от участниците в тези събирания, а за уредниците са планувани от 3 до 6 години затвор и от 1000 до 10 000 евро санкция.

Решението рейв празненствата да бъдат оповестени за нарушаване на закона провокира реакции от опозицията, която сподели, че това е нарушаване на свободите на хората и че може да се ползва и за протестиращи студенти и служащи. Опозицията също така упрекна държавното управление на Мелони, че демонстрира старание против рейв празненствата, само че не прави нищо, с цел да глоби прояви във прослава на режима на Бенито Мусолини. Такава демонстрация имаше в неделя в Предапио, мястото, на което е роден и заровен Мусолини. Тя бе проведена от изпитващи носталгия по режима на диктатора италианци и в нея участваха към 2000 души. Техният поход в града бе проведен във връзка 100-годишнината от " Похода към Рим ", който през октомври 1922 година докара на власт режима на Мусолини. Всичко това пък още веднъж отприщи старите рецензии, че партията на Мелони демонстрира приемливост към фашисткото минало на Италия, макар че в програмната си тирада Мелони ясно съобщи: " Никога не съм изпитвала благосклонност или непосредственост към който и да е антидемократичен режим. Към нито един режим, включително и фашизма. Точно както и постоянно съм считала расистките закони от 1938 година са най-ниската точка в италианската история, един срам, който ще бележи нашия народ вечно ". А във връзка събитието в Предапио Мелони съобщи, че то е част от политика, която е надалеч от мен по доста безапелационен метод.

Дори ограниченията, подхванати от министри, считани за мощните звена в кабинета на Мелони - вътрешния министър Матео Пиантедози и министъра на опазването на здравето Орацио Скилачи, породиха много диспути в Италия. Миналата седмица Пиантедози спря достъпа до италиански води на два кораба на филантропични организации - немския " Хюманити 1 " и норвежкия " Оушън вайкинг ", избавили над 300 мигранти в Средиземно море. Пиантедози изпрати и нота до управляващите на страните, под чиито байрак плават двата кораба. Според тях те са направили независимо избавителна интервенция, без да осведомят управляващите на най-близките страни - Малта и Италия, където след това са поискали да смъкват мигрантите, или Либия, откъдето мигрантите са потеглили. Това съгласно вътрешното министерство на Италия не подхожда на европейските и италианските правила за сигурност и граничен надзор и за битка противозаконната имиграция. Тази стъпка може и да поражда отвращение и безпокойствие у филантропичните организации, на които са корабите, само че се вписва в желанието на Мелони за секване на трафика на противозаконни мигранти към Италия, тъй като, съгласно нея не каналджийте са тези, които би трябвало да вземат решение кой да влезе в Италия, а италианските управляващи.

В понеделник на съвещанието на министерския съвет бяха направени и първи стъпки, очертаващи новата тактика на Италия в битката с Ковид и бъдещите пандемии, подкрепяни от министъра на опазването на здравето Скилачи. От 1 ноември отпадна условието за наложителна имунизация на личния състав в лечебните заведения. Така 4000 неимунизирани здравни служащи се върнаха на работа. Това се наложи поради дефицит на работна ръка в бранша. Това обаче не се понрави на опозицията и на някои специалисти, които го дефинираха като плесница за 99-те % имунизирани против Ковид здрави служащи и като поощряване на антиваксърите. Иначе в лечебните заведения остана в действие задължението за носене на маски. Здравното министерство възнамерява и да опрости санкциите от 100 евро, наложени в предишното на хората над 50 години, които не се подчиниха на условието за наложителна имунизация против Ковид за тази възрастова група. В програмната си тирада Мелони посочи, че Италия е наложила едни от най-строгите коронавирус рестрикции в света и все пак жертвите на заболяването са към 180 000. Според Мелони нещо в модела на ръководство на пандемията не е сработило и би трябвало да се разбере за какво е станало по този начин и да се извлекат поучения. Планира се основаване на комисия, която да изследва това, като задачата на тази стъпка не е да бъдат упреквани здравните служащи, на които Мелони изрази благодарност, че са били на първа линия в битката с пандемията, а да бъдат преследвани тези, които са се обогатили около пандемията чрез покупко-продажби за маски и респиратори. Комисията ще изследва и за какво години наред националният проект за битка с пандемиите не е бил обновен. Мелони не изключва нова вълна на коронавирус или появяването на друга пандемия, само че съгласно нея в битката с тях са по-ефикасни точната информация, предварителната защита и възпитаването на възприятие за отговорно държание у хората, а не принудата. Този курс се поддържа и от министъра на опазването на здравето Скилачи, само че е подложен на критика от опозицията. Скилачи счита, че Ковид към този момент е изцяло друг от това, което е бил преди време, което разрешава и по-голямата независимост в ограниченията за ръководството на пандемията и фокусиране върху всички останали болести, които са останали на назад във времето през този интервал. И като част от смяната в тактиката за битка с Ковид, от 30 октомври здравните управляващи в Италия към този момент не оповестяват данни за развоя на пандемията на дневна база, а единствено на седмична.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР