Измина една година от смъртта на Махса Амини... И подновената

...
Измина една година от смъртта на Махса Амини... И подновената
Коментари Харесай

Една година от смъртта на Махса Амини, взривила Иран

Измина една година от гибелта на Махса Амини... И възобновената битка за правата на дамите в Иран. 23-годишната жена от кюрдски генезис умря в полицейски арест в Техеран, като се твърди, че е била задържана за погрешно носене на хиджаб.

Новината за гибелта й взриви обществените медии, предизвиквайки национални и интернационалните митинги.

Милиони хора по света приканиха духовните водачи на Техеран да се отдръпват, само че управляващите дадоха отговор със мощ.

Хиляди стачкуващи бяха задържани, а достъпът до интернет и обществените мрежи беше мощно стеснен. Режимът упрекна Съединените щати, Израел и техни сътрудници в подклаждането на митингите.
Западът отговори със наказания.

 
Наложихме спомагателни наказания на иранци, виновни за репресиите против мирни протестиращи. Това идва след многочислени дейности, които предприехме след гибелта на Махса Амини и по време на митингите преди една година, когато иранското държавно управление стартира да стреля по мирни стачкуващи, прекъсвайки достъпа до интернет и предприемайки други репресивни стъпки против личния си народ.
Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ 

Протестната вълна, заляла иранските градове месеци след кончината на Амини прерасна в придвижване за отстояване на правата на дамите с лозунга „ Жени, живот, независимост “. През февруари режимът разгласи невиждана прошка за наказаните поради митингите. Но доста девически учебни заведения претърпяха офанзиви с отровни газове.

Въпреки връщането на нравствената полиция по улиците на Иран, споменът за Махса Амини е жив и значително дами се разхождат без було на главата. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР