Измина близо година, откакто президентът Джо Байдън обеща, че високата

...
Измина близо година, откакто президентът Джо Байдън обеща, че високата
Коментари Харесай

Байдън загуби битката срещу инфлацията

Измина близо година, откогато президентът Джо Байдън даде обещание, че високата инфлация в страната ще бъде „ краткотрайна “, напомня Нюзуик. Въпреки това, както показва създателят на публикацията, потребителската кошница и горивото не престават да нарастват.

В речта си в Белия дом на 19 юли 2021 година Байдън засегна инфлацията и даде обещание, че февруарският скок на цените на фона на икономическо възобновяване няма да продължи дълго.

„ Икономиката ни се възвръща, само че следим известно нарастване на цените “, сподели президентът.

" Затова някои хора се тормозиха, подозирайки това като симптом за непрекъсната инфлация. Но това не е нашата позиция. Нашите специалисти считат (и данните удостоверяват това), че нарастването на цените значително е предстоящо и ще бъде краткотрайно ", сподели президентът.

„ Реалността е, че не можете просто да запалите светлините в световната стопанска система – тези неща не се случват за една нощ “, заключи Байдън, отбелязвайки, че „ всички разстройства са краткотрайни “.

Годишният ритъм на инфлация през юни и юли 2021 година е 5,4%, а стопанската система на страната се възвръща от карантините и други ограничавания, дължащи се на пандемията COVID-19.

Ръстът през юни беше най-високият от 13 години и се приказва, че инфлацията е достигнала връх.

Изминаха обаче 300 дни от коментара на Байдън, цените не престават да порастват, а годишната инфлация е даже по-висока от предишното лято. Мартенската инфлация е 8,5%, което е най-голямото годишно нарастване от декември 1981 година

Според Американската автомобилна асоциация (AAA), междинната цена на бензина за седмица е сложила връх - над $4,45 за галон (малко повече от 1 $ за 1 литър).

Миналия юли Байдън сподели, че е дал на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл картбланш да „ предприеме всички стъпки, които смята за нужни, с цел да поддържа мощно и стабилно икономическо възобновяване “.

На 4 май Фед (Централна банкова система на САЩ) разгласи, че покачва лихвените проценти с половин %. Очаква се това да бъде последвано от още две сходни нараствания през юни и юли. Прогнозният % на инфлация на Централната банка е 2% на годишна база.

„ Опитите да задържим инфлацията в границите на 2% ще бъдат доста мъчителни, само че в последна сметка ще бъдат още по-болезнени, в случай че се провалим и инфлацията се утвърди в стопанската система на високо равнище “, сподели ръководителят на Фед.

„ Това, върху което имаме надзор, е търсенето, само че не можем да повлияем на предлагането “, сподели Пауъл. Според него има съществени проблеми от страна на предлагането и световните събития са повлияли на това.

„ Следователно въпросът дали ще правим меко кацане или не, в действителност зависи от фактори, които са отвън нашия надзор “, заключи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР