Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и

...
Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и
Коментари Харесай

Наредбата за електронните рецепти за медикаменти за диабет и антибиотиците предстои да влезе в сила след обнародване в Държавен вестник

Измененията в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, с която се вкарва наложително електронно издаване на две групи медикаменти – антидиабетни и антимикробни, ще влязат в действие с тъкмо посочена дата след обявяване в Държавен вестник. Това оповестиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Първоначално заложената дата - 1 октомври 2023 година, се измества. Предстои специалистите на Министерството на здравеопазването да отразят всички мнения и оферти, постъпили в хода на публичното разискване.

Въвеждането на електронна рецептата следва да бъде съобразено и с условието и рекомендациите на Министерството на електронното ръководство за генериране на два Национални референтни номера – първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпущането на лекарствения артикул. По този метод ще се подсигурява контролът върху използването на двете групи медикаменти, ще се преустановят нерегламентираните практики, които биха довели до дефицит или неналичия на лекарствени артикули за българските жители.

Проектът за промени в наредбата бяха оповестени на уеб страницата на Министерството на здравеопазването на 28 август, като срокът за публично разискване беше до 8 септември. В него се предвиждаше от 1 октомври тази година лекарства за лекуване на диабет и антибиотиците да се изписват единствено на електронна рецепта.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР