Измененията в Кодекса на труда, въведени чрез закона за извънредното

...
Измененията в Кодекса на труда, въведени чрез закона за извънредното
Коментари Харесай

Стопанската камара посочи на управляващите недостатъците в мерките за бизнеса

Измененията в Кодекса на труда, въведени посредством закона за изключителното състояние, ще доведат не до опазване на работни места, а до внезапно увеличение на безработицата. Това се споделя в позиция на Българската стопанска камара, адресирано обществено до обществения министър Деница Сачева. В нея се показва страдание, че не се сътвори щаб за разискване на икономическите ограничения в рецесията, заради което признатите текстове основават проблеми.

Организацията дефинира като прокризисни, а не като антикризисни текстовете, с които се урежда преустановяването на работа на компаниите и регламента за неговите чиновници. " Подчертаваме още един път, че задължението за изплащането на цялостен размер на трудовите хонорари от работодатели с прекратена активност е мярка, чийто пряк резултат би бил редуциране на служащи и чиновници ", показват от камарата.

Тя изпраща и съответни оферти за това по какъв начин да се промени текстът на постановлението по тематиката, за което е направен план. В тях се показва, че постановлението лимитира обсега на работодателите, които могат да употребяват обезщетения само до тези, чиято активност е била прекратена въз основа на акт на държавен орган. Посочва се, че са включени действия като сухопътен, стоманен и въздушен превоз, хотели и други, които са индиректно наранени от ограничаващите ограничения, наложени със заповед на министъра на опазването на здравето, само че не са включени в нея. Същевременно обаче не са включени редица браншове на промишлеността, директно наранени от свързаността им с тези, чиято активност е прекратена.

Според камарата общественият министър би трябвало да инициира в границите на тристранката правенето и приемането на спомагателен нормативен акт, въвеждащ нарочни стопански ограничения за подкрепяне на индустриалния бранш , който е в директна връзка и мощна взаимозависимост от секторите, директни пострадали от налагането на изключителните ограничения.

Липсва законова делегация компенсирането на предприятия, с цел да не освободят служащи, да се прави след преустановяване на изключителното състояние или възобновяване на работа. По този метод се трансформира съществено логиката на тази мярка, а точно да бъде непокътната заетостта за интервала на изключителното състояние, изясняват от камарата и оферират своя редакция на съответния текст.

Посочват и че е несъразмерно условието служащият, на който страната е поела 60% от заплатата, с цел да не бъде освободен, да бъде арестуван за три месеца по-късно. На първо място, мярката ще бъде в действие по-малко от три месеца, доколкото решението на Народното събрание за оповестяване на изключително състояние обгръща интервал от един месец, от който 1/3 към този момент е изминал, написа организацията.

Пълния текст на позицията вижте в атачмънта.
Позиция на БСК за обезщетения на бизнеса поради рецесията с ковид
Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (969)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР