Изменението на климата увеличава честотата на горските пожари по света

...
Изменението на климата увеличава честотата на горските пожари по света
Коментари Харесай

Затоплянето на климата увеличава смъртните случаи

Изменението на климата усилва честотата на горските пожари по света
Затоплянето на климата, което покачва честотата на горските пожари, е директно отговорно за възходящия дял на смъртните случаи, свързани със замърсяването, породено от тях, настояват учени в публикация, оповестена в сп. Nature Climate Change и представена от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Изследователите са работили с няколко модела.

" Ефектите от изменението на климата върху (...) смъртността, обвързвана с пожари, са явни от 60 години и непрестанно нарастват ", обобщават създателите на изследването.

Изменението на климата усилва честотата на горските пожари по света, даже в случай че тази наклонност не е идентична заради променливите последствия от покачването на температурите. Огнените стихии ускоряват замърсяването с фини прахови частици, което от своя страна поврежда здравето и способства за доста смъртни случаи.

Затова създателите на проучването се пробват да дефинират доколко световното стопляне може да бъде обвързвано с тези смъртни случаи за интервала от 60-те години на предишния век до наши дни. За да създадат това, те употребяват няколко компютърни модела, които съпоставят историческата действителност с хипотетична обстановка, при която изменението на климата не съществува.

Изследователите настояват, че през 2010 година повече от 10 000 смъртни случая са били свързани с резултатите от климатичните промени върху горските пожари, спрямо по-малко от хиляда през 1960 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Използваните модели дават разнообразни резултати. Според някои повече от четвърт от смъртните случаи са свързани с пожарите, зародили поради световното стопляне. Според други те са едвам пет %. Всички модели обаче демонстрират увеличаваща се наклонност, която се резервира и когато се преглеждат изолирано огромни региони в света, добавя Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР