Изменението на климата се подхранва от отделянето на емисии на

...
Изменението на климата се подхранва от отделянето на емисии на
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Кризата с климата няма да се реши с обръщане на икономическия растеж

Изменението на климата се подхранва от отделянето на излъчвания на парникови газове, а те произтичат от всеки бранш на световната стопанска система - електричество, произвеждане, превоз, селско стопанство, промишлени процеси. Емисиите на парникови газове се усилват от десетилетия, като деятелите постоянно се застъпват за потребление на по-малко запаси и изразходване на по-малко артикули и услуги като едно от евентуалните решения за изменението на климата, написа Си Ен Би Си. С други думи, те приканват за превръщане на икономическия напредък.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс обаче не е почитател на тази концепция

„ Не мисля, че е реалистично да се чака, че хората изцяло ще трансформират метода си на живот заради терзания по отношение на климата “, сподели Гейтс пред Акшат Рати в епизод от подкаста на Блумбърг „ Zero ”.

„ Можете да имате културна гражданска война, в която се пробвате да разрушите всичко I да създадете обстановка от севернокорейски вид, в която страната държи нещата под надзор. Освен с голямата централизирана власт, която кара хората просто да се подчиняват, мисля, че казусът с груповите дейности е изцяло неразгадаем “, сподели Гейтс.

Според него хора няма да трансформират самостоятелното си държание по този начин, че това да им коства техния комфорт за сметка на разрешаването на световен проблем, като този с климата.

„ Смятам, че ще е прекомерно мъчно да кажем на хората да спрат да ядат месо или да спрат да желаят да живеят хубава къща и на процедура ще променим човешките стремежи. Може да отбраните сходна позиция, само че не мисля, че е реалистично този проект да играе централна роля “, добави той

Дори и тези страни и хора, които имат задоволително обилие в живота си и са в положение да понижат потреблението си, не биха съдействали задоволително за понижаване на излъчванията на парникови газове, тъй че казусът с изменението на климата да бъде решен. Самият Гейтс твърди, че заплаща 9 млн. $ годишно, с цел да компенсира личните си излъчвания на парникови газове.

Освен това сега светът е изправен пред голям брой други проблеми, които се „ борят “ за внимание и финансиране, в това число пандемията, възходящите разноски за опазване на здравето, помощта за бедните страни и войната в  Украйна.

Според Гейтс решението на казуса се крие в основаването на по-добри софтуерни други възможности, които ще създадат по-евтино постигането на икономическите цели по съгласуван с климата метод. За да се направи значима смяна във връзка с изменението на климата, съществуващата сега „ зелена награда “ при цените би трябвало последователно да бъде понижена и по-късно отстранена във всички браншове на стопанската система, изяснява той.

Освен това е значимо да се означи, че пътят към декарбонизацията не постоянно е прав път на прогрес надалеч от изкопаемите горива. Войната в Украйна и напъните на Европа да понижи зависимостта си от сила от Русия демонстрираха, че може да има краткотрайни неуспехи в по-големите цели за декарбонизация в името на грижата за хората.

„ Когато хората ми споделят: „ Хей, харесваме вашите предложение за климата, тъй като можем да кажем на Путин, че нямаме потребност от него. “ Аз споделям: „ Да, само че след 10 години. Обадете му се и му кажете, че нямате потребност от него “, сподели Гейтс.

Между сегашния миг и тогава обаче може да се наложи Европейският съюз да се върне към изкопаемите горива. „ Трябва ли да отворите още веднъж въглищните централи? Вероятно. Трябва ли това газово находище на Холандия да бъде отворено още веднъж? Може би. Тук става въпрос за сложна композиция от взаимни отстъпки. Много е ненадейно “, сподели Гейтс. „ В кратковременен проект просто би трябвало да намерите някакво решение, даже в случай че това значи, че излъчванията ще се покачат. Колкото по-скоро свърши тази война, толкоз по-добре. Но има доста съображения за това по какъв начин тя да бъде доведена до своя край “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР