Изменението на климата, съчетано с бързата урбанизация и обезлесяването, е

...
Изменението на климата, съчетано с бързата урбанизация и обезлесяването, е
Коментари Харесай

Климатичните промени са влошили наводненията в Непал

Изменението на климата, съчетано с бързата урбанизация и обезлесяването, е засилило смъртоносните наводнения, които сполетяха Непал през септември, като съществува риск от " още по-силни " дъждове в бъдеще, предизвестиха откриватели, представени от Агенция Франс Прес.

Над 240 души починаха в наводненията, породени от мощните мусони, които засегнаха и столицата Катманду.

Учените от мрежата World Weather Attribution (WWA), които правят оценка ролята на провокираните от индивида климатични промени за рисковите метеорологични феномени, откриха ясна връзка сред интензивните превалявания и световното стопляне.

" Ако атмосферата не беше претрупана с излъчвания от изкопаеми горива, тези наводнения щяха да бъдат по-малко интензивни, по-малко разрушителни и по-малко смъртоносни ", твърди  Мариам Закария от Имперския лицей в Лондон.

Според откривателите неочакваните дъждове " ще станат още по-силни и ще има риск от още по-разрушителни наводнения ", в случай че не се спре потреблението на изкопаеми горива.

WWA е употребила моделиране, с цел да съпостави актуалните световни метеорологични модели с тези на предполагаем свят без провокирани от индивида климатични промени.

Изследователите стигат до заключението, че вследствие на изменението на климата интензивността на непрестанните превалявания в края на сезона на мусоните върху наситени с вода почви се е нараснала с 10%, а вероятността за тях - със 70%. Тези изводи са в сходство с възходящия брой научни доказателства, свидетелстващи за връзката сред рисковите превалявания и световното стопляне, дължащо се на съществуването на повече вода в атмосферата.

Според учените изменението на климата се усложнява и от други фактори, породени от индивида, като те показват бързата урбанизация на Непал, при която площта на застроените региони в Катманду се е нараснала съвсем четири пъти от 1990 година Посочват и обезлесяването, което е нарушило естествения поток на водата и е понижило растителната завивка с повече от една четвърт от 1989 година, добавя Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР