Изменението на климата означава, че опустиняването е нарастващ проблем, като

...
Изменението на климата означава, че опустиняването е нарастващ проблем, като
Коментари Харесай

Този марокански стартъп отглежда култури в пустинята

Изменението на климата значи, че опустиняването е възходящ проблем, като 250 милиона души са директно наранени от деградацията на тогавашна плодородна земя.

Проблемът визира една трета от земната повърхнина, съгласно Организация на обединените нации, като изсушава елементи от Африка, Южна Америка, Южна Европа, Китай и една трета от американската земя. Възстановяването на безводната земя и превръщането й назад в селскостопански полета може да бъде от основно значение за гарантирането, че сме в положение да изхранваме популацията на планетата.

Sand to Green е марокански стартъп, който може да трансформира парче пустиня в устойчива и печеливша ферма за пет години, съгласно Висал Бен Муса, неин съосновател и основен аграрни шеф.

„ Опустиняването е бъдещето на доста страни през днешния ден “, споделя тя. „ Нашето решение употребява агролесовъдство, с цел да сътвори нов тип земеделие, което е стабилно и което може да бъде стабилно на изменението на климата. “

Системата може да бъде разгърната на всички места наоколо до източник на солена вода, която Sand to Green обезсолява благодарение на слънчева технология. След това засажда разнообразни плододаващи дървета и билки в едно и също пространство – процедура, известна като разбъркване на култури – и капково напоява корените им непосредствено с обезсолена вода, с цел да минимизира изпарението.

Почвата се регенерира благодарение на това, което Sand to Green назовава „ зелен тор “, примес, която включва компост, биовъглен и микроорганизми, които оказват помощ на почвата да се „ разсъни “, съгласно Бен Муса. Biochar е форма на въглен, която може да помогне на сухите почви да задържат вода.

Това разрешава някои билки да бъдат подготвени за прибиране на реколтата единствено след две години.

Висал Бен Муса, Пясък на Green съосновател и основен аграрни шеф. “ class= Висал Бен Муса, съосновател на Sand to Green и основен аграрни шеф. Пясък до зелено

В опит от пет хектара в южно Мароко, който се организира от 2017 година, Sand to Green тества разнообразни растения в търсене на най-хубавите резултати. „ Моите три най-любими дървета са рожков, смокиня и нар “, споделя Бен Муса. „ Те са ендемични за районите, където желаеме да разположим, имат висока добавена стойност, когато става въпрос за продукцията, само че също по този начин са доста устойчиви. “

Сред билките за взаимно развъждане, които са сполучливо изпитани, са розмарин, здравец, ветивер и цитронела, които Бен Муса разказва като „ доста ниска поддръжка и доста висок марж “.

Съживяване на пустинята

Преглед от 2018 година на Конвенцията на Организация на обединените нации за битка с опустиняването откри, че световната стопанска система е настроена да загуби $23 трилиона до 2050 година заради деградация на земите, до момента в който предприемането на незабавни дейности ще коства единствено част от това - 4,6 трилиона $. Деградацията на земята или сушата засягат 169 страни, като Азия и Африка са най-силно наранени.

Усилията за развъждане на култури в пустинни среди се популяризират. Международният център за биосолно земеделие отглежда устойчиви на сол суперхрани в пясъчната почва на Дубай, до момента в който в Танзания организации с нестопанска цел употребяват земни могили, известни като диги, с цел да уловят водата, тъй че тя да може да проникне в изсъхналата почва, позволявайки на тревите да се върнат.

Sand to Green в този момент работи за мащабиране до 20 хектара търговски обект за доказване на концепцията, също в южно Мароко. Той споделя, че уебсайт с подобен размер ще коства към 450 000 евро (475 000 долара) за основаване и ще стартира да носи финансова възвръщаемост след към пет години.

„ С тази система сътворяваме биоразнообразие, което значи по-добра почва, по-здрави култури и по-голям рандеман “, споделя Бен Муса. „ Нашата ферма може да генерира 1,5 пъти повече добиви и по този метод повече доходи от монокултурна ферма в същата област. “

Когато се комерсиализира, всяко парче земя ще бъде разграничено на насаждения, които ще бъдат предоставени като „ зелена инвестиция “, споделя Бен Муса, като Sand to Green се оправя с всяка стъпка от началото до реализирането. Приходите ще бъдат разпределени сред вложителите и Sand to Green.

По-рано тази година компанията събра 1 милион $ в началото финансиране и има проекти за спомагателен план от 500 хектара, още веднъж в Мароко.

Sand to Green споделя, че неговите техники могат да се употребяват в страни, в това число Мавритания, Сенегал, Намибия, Египет, на Арабския полуостров, някои елементи на Съединените щати и на мексиканското крайбрежие. „ Можем да отидем на всички места по света, стига да имаме достъп до солена вода “, споделя Бен Муса. „ Добрата вест е, че има доста от него по крайбрежните региони. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР