Изменението на климата, колебливата икономика и остатъчните проблеми със сигурността

...
Изменението на климата, колебливата икономика и остатъчните проблеми със сигурността
Коментари Харесай

Изменението на климата и конфликтът унищожават зърнената реколта в Сирия


Изменението на климата, неуверената стопанска система и остатъчните проблеми със сигурността са унищожили зърнената годишна продукция в Сирия през 2022 година, оставяйки болшинството от земеделските производители в несигурна позиция, заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), представена от Ройтерс.

Реколтата от пшеница в Сирия през 2022 година възлиза на към 1 милион тона, което е с към 75 % по-малко от размерите преди рецесията, до момента в който ечемикът съвсем не съществува, сподели Майк Робсън, представител на ФАО за Сирия пред Ройтерс.

Реколтата от пшеница в Сирия преди началото на войната е била към 4 милиона тона годишно - задоволително количество, с цел да се изхранва и да изнася в прилежащите страни при добра година. Тя обаче се е свила през последните два сезона заради неравномерните модели на преваляванията.

Сега, след повече от десетилетие на спор, доста фермери се борят с тежки стопански условия и проблеми със сигурността в някои региони, до момента в който би трябвало да се приспособяват към новите действителности на изменящите се климатични условия.

Оскъдната годишна продукция в допълнение натоварва държавното управление на Сирия, наранено от глобите, защото то се бори да набави пшеница от интернационалния пазар. Храната не попада под ударите на западните наказания, само че банковите ограничавания и замразяването на активи затрудняват множеството търговски къщи да вършат бизнес с Дамаск.

Международните търгове за импорт, провеждани от основния покупател на зърно в страната - Общото дружество за преправка и търговия със зърнени култури (Hoboob), неведнъж са се проваляли през предходните години, като множеството пшеница се е доставяла от съдружника Русия.

Световните цени на пшеницата също се покачиха от февруари, откакто нахлуването на Русия в Украйна спря износа на зърно през Черно море за месеци.

" Промяната на климата по този начин или другояче не е лесна, само че е още по-трудна на място като Сирия с висока инфлация, липса на електричество, липса на положително качество и някои остатъчни проблеми със сигурността, които към момента съществуват в елементи от страната ", разяснява Робсън.

По-голямата част от реколтата от пшеница в Сирия, или към 70 %, разчита на превалявания, а напояването е едва развито заради войната. " Късното начало на преваляванията означаваше, че фермерите се забавиха със засаждането и не можаха да приготвят земята си в точния момент и по-късно дъждовете свършиха рано през март ", изясни Робсън.

Фермерите в Сирия нормално сеят пшеница през ноември-декември и прибират реколтата през май-юни.

Икономиката на Сирия също се клати под тежестта на нейния комплициран, многостранен спор, който продължава към този момент дванадесета година. Сривът на сирийската лира увеличи цените на качествените торове, семена и гориво, нужни за зареждане на водни помпи. В понеделник Сирия в допълнение отслаби формалния си обменен курс към щатския $ с почти седем %. 

Производителността на един хектар пшеница, засадена в напоявани земи, би трябвало да бъде към три до четири тона, само че сега е единствено към два, защото фермерите се борят със селскостопанските запаси.

Несигурно битие

Оценката на ФАО се показва в нужда от импорт на към 2 милиона тона от чужбина за изхранване на следените от държавното управление региони.

Спадът на международните цени на пшеницата през август, частично на фона на възобновяването на износа на зърно от Украйна според съглашението от юли сред Киев и Москва, прави обстановката по-малко страшна, в сравнение с преди няколко месеца, само че към момента има опасения по отношение на способността на държавното управление да обезпечи финансиране за покупки.

" Международният пазар постепенно се връща към действието си, само че към момента съм угрижен, защото явно има потребност от задгранична валута за закупуване на пшеницата ", показа Робсън.

От друга страна, реколтата от ечемик също понижава, което кара някои овцевъди да изберат да продадат множеството от животните си, защото не могат да ги изхранват.

Сирия е успявала да създава към 4-5 милиона тона фуражен ечемик годишно, с цел да изхрани добитъка си, само че тази година доста животновъди се борят да запазят прехраната си. " Когато трябваше да купят фураж, овцевъдите продаваха едно животно, с цел да купят да вземем за пример звук ечемик, тази година ще би трябвало да продадат 10 ", съобщи Робсън.

Ефектите към този момент се усещат на хранителния пазар, където птичето месо се продава по-скъпо от агнешкото, защото финансово затруднените фермери не престават да продават своите овце.

Райони, които са относително тучни през зимата и биха могли да се употребяват за паша на животни, са наранени от продължаващи проблеми със сигурността и по тази причина животновъдите избират да не се осмеляват да навлизат там.

Земеделските стопани, които не са съумели да осъществят облага през последните няколко години, в този момент са изтощени финансово и могат да обмислят други средства за прехранване, вместо да поемат повече задължения, с цел да отглеждат повече зърнени култури.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР