Изменението на климата е свързано с бавни, но дългосрочни промени

...
Изменението на климата е свързано с бавни, но дългосрочни промени
Коментари Харесай

NET ZERO - какво е и защо е нужно?

Изменението на климата е обвързвано с мудни, само че дълготрайни промени в температурите и метеорологичните модели, които постоянно остават незабелязани в човешкото всекидневие. Безспорните обстоятелства обаче са, че 1800 години парниковите газове в атмосферата се усилват с възходящи темпове - най-много поради изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ. Концентрацията на парникови газове е най-висока от най-малко 2 милиона години насам. А вследствие на това Земята в този момент е с към 1.1°C по-топла, в сравнение с в края на XIX век. Последното десетилетие (2011 - 2020 г.) пък е най-топлото в историята на записаните метеорологически данни.

Много хора считат, че изменението на климата значи най-вече по-високи температури. Но повишението на температурата е единствено началото на историята. Тъй като Земята е система, в която всичко е обвързвано, измененията в една област могат да повлияят на измененията във всички останали.

Вече сме очевидци на интензивни суши или тежки наводнения, големи пожари, повишение на морското ниво, фрапантни промени в полярните зони, пагубни стихии, понижаване на биологичното многообразие и така нататък

Повече от една пета от се дължат на тежката промишленост. Това значи, че с цел да може да реализира задачите за нулеви чисти излъчвания до 2050 година, секторът ще има потребност от основни промени и нововъведения. И въпреки че сега се създават разнообразни технологии, към този момент към момента няма стопански дейно решение. А това е съществено предизвикателство за високотемпературни промишлености като производството на стомана, цимент, нефтохимически артикули и други
Реклама
В същото време въвеждането на новите зелени технологии - ВЕИ централи, електрически автомобили, акумулатори за запазване на електрическата енергия, и нужната за всичко това инфраструктура не може да се случат без продуктите на базовите промишлености. Това е една от аргументите за повишеното търсене през последните години. По данни на Международната организация по енергетика (МАЕ) от началото на хилядолетието до момента продажбите на стомана и цимент са скочили повече от два пъти, а тези на пластмаси, които са артикул на нефтохимическата промишленост - с 90%. С развиването на стопанската система в света използването на тези артикули ще продължи да пораства.

Производството на тези базови материали обаче изисква и голямо количество сила, което се обезпечава от необятен кръг изкопаеми горива и електричество. Като цяло решение се търси в посока на електрификацията на тези промишлености, като концепцията е, че това ще разреши на създаденото от възобновими източници електричество да размени силата от изкопаемите горива.

Промените, които европейските политики ще провокират, в действителност са толкоз дълбоки и радикални, че безусловно ще изправят стопанската система пред определян от някои като най-голямата смяна от индустриалната гражданска война насам. И нищо чудно да е тъкмо по този начин - безусловно ще се смени горивото на парната машина, каквото са въглищата. Ще се трансформират бизнес моделите, методът, по който работим, пътуваме и пазарим, домовете, изобщо ще се промени животът.

България обаче към този момент.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР