Измамниците стават все по-изобретателни и правят всичко възможно, за да

...
Измамниците стават все по-изобретателни и правят всичко възможно, за да
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Строителни предприемачи препродават апартаменти и мамят с ДДС!

Измамниците стават все по-изобретателни и вършат всичко допустимо, с цел да ти вземат парите. Понякога се оказва, че даже имаш и да им даваш. И тук не става въпрос за " ало измами ", а за такива на много по-сериозно равнище. Кражба, машинация, или както искайте го наричайте, които се оказват, че не са приоритет за прокуратурата.

Такъв е казусът с компания " Булприма ", която е излъгана от компания " Нера " ООД, която явно разполага със средства и сериозен тил, както най-често се случва в България.

Схемата е обвързвана със закупуване на жилища още " на зелено ", което е причина за следващо маневриране с цени и условия от страна на строителя. Разбира се, има и контракти, които биват елементарно потъпкани, като че ли за бизнесмена нищо не значат! Тук би трябвало да се включи и операция с Данък добавена стойност - нещо, което множеството крупни търговци вършат с лекост и обсег.

Накрая се пробват да изкарат добросъвестния покупател отговорен и даже безочливо да му удържат крупна наказателна клауза. Така, вместо те да изпълнят до дъно поетите задължения, ти се оказваш ощетен и ограбен. И една от най-често употребяваните аргументи в последните години е коронавирусът, повишаването на суровините и не на последно място - войната сред Русия и Украйна. А с възходящия нов открит боен спор сред Израел и Палестина, ръцете на строителните магнати ще бъдат развързани още повече.



А в този момент към съответния случай, който не е индивидуален, защото има още такиви у нас, които са " ужилени " по този тарикатски метод - и в София, в Бургас, Варна, за които към момента никой не разгласява, само че Lupa.bg чаква сигнали, с цел да спомага на потърпевшите.

Фирма " Булприма " подписва прелиминарен контракт с " Нера " ООД, за закупуването на два жилището " на зелено " в постройка, която би трябвало бъде издигната от " Нера " ООД на ул. " Асен Разцветников " №17 в столицата.

Купувачът заплаща 50% от цената на парцелите, като половината превежда по банков път, а другата половина по гледище на строителя – в брой. Идеята е кешовото заплащане да бъде като поръчителство за последващото заплащане на цялостната сума, с цел да се обезпечи ликвидност на компанията строител...

" Булприма " получава квитанция за сумата, дадена на строителя. В момента, в който компанията строител изрази подготвеност да издаде фактура, " Булприма " би трябвало да бъде поканена да внесе и Данък добавена стойност, като това следва да стане по банков път за цялата сума, а цифрата от 31 000 евро (без ДДС), за която е издадена квитанция, ще бъде възобновена.

" Булприма " няма полза да подписва договорка без Данък добавена стойност, защото компанията е записана по Данък добавена стойност и след това възвръща налога на закупените парцели, само че се преценява с желанието на продавача и практиката му с други клиенти. Поради обстоятелството, че в постройката са останали единствено три жилището, а " Булприма " става очевидец на договаряне и на последния свободен за продажба двустаен апартамент в постройката, компанията се принуждава да одобри изискванията на продавача.

Само няколко месеца по-късно строителят изпраща искане към купувача за нарастване на заложената в контракта цена с 38,5%. Оправданията са разнообразни, едно от тях е войната в Русия и Украйна, която покачва цената на суровините, само че строителят по този начин и не може да даде конкретика.

Предвид голямото предплащане направено от купувача, в контракта е заложена експлицитна уговорка, която не позволява едностранното нарастване на към този момент контрактуваната и предплатена цена. Фирмата-купувач разумно отхвърля да се поддаде на упражнение напън, само че предлага при положение, че строителят има проблем с ликвидността, да го поддържа като внесе по-рано от заложените в контракта периоди идващите вноски. Строителят обаче отхвърля.

За няколко месеца нещата се развиват стремглаво и не в интерес на купувача. След като градежът е напреднал доста, шефът на " Булприма " инцидентно схваща, че в постройката има три жилището (два от които към този момент предплатените на 50% от него и за които има подписан деен прелиминарен контракт!), които се търгуват.

От " Булприма " незабавно съответно алармират полиция и прокуратура, които обаче работят доста мудно. Същевременно откакто схваща за подадените тъжби, изпреварвайки дейностите на институциите едностранно приключва без предупреждение предварителния контракт, превежда по банков път получените от " Булприма " суми като им вменява несъществуваща виновност и даже безочливо си удържа 10 000 евро като наказателна клауза. " Булприма " упорства да бъдат изпълнени договорните връзки според предварителния контракт.

Така се оказва, че договорът е негоден от строителя, жилищата са продадени на друго лице (посредством различен брокер) и на доста по-висока сума от първичната заради напредналия етап на градежа.

За да подсигурява новата договорка строителят даже трансферира нотариално на новия покупател правото на градеж преди приемане на Акт 14, като това се случва единствено за тези два жилището от целия градеж. Така " Нера " осъществя спомагателна облага от 115 000 лв., а първичният покупател, финансирал с парите си близо година и половина градежа на постройката, остава без жилища и в допълнение ощетен с 10 000 евро.

" Булприма " завежда искова молба за възобновяване на надвзетата сума поради некоректното държание на строителя, а делото е планувано за 22 ноември 2023 година

Разбира се, по всички неписани закони на публицистиката, Lupa.bg се свърза и с представител на фирмата-строител, с цел да се чуе и ответната страна.

Управителят на " Нера " ООД не пожела да отговори, държейки се жестоко и надменно, като че ли някой различен му дължи пари. Надяваме се, че институциите ще си свършат работата и сходни практики ще бъдат глобени и предотвратени в бъдеще.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР