Крадци откраднаха близо 200 милиона долара от най-големия производител на мед в Европа

...
Измамниците са ограбили най-големия производител на мед в Европа за
Коментари Харесай

Измамниците са ограбили най-големия производител на мед в Европа за метала на стойност 185 милиона евро (198 милиона долара), вероятно с помощта на вътрешни лица, съобщи компанията във вторник.

След извършване на извънредна инвентаризация на 31 август, германската Aurubis установи, че е платила завишени фактури за пратки със скрап и други суровини въз основа на проби, които са били манипулирани, за да покажат много по-високо съдържание на мед, отколкото се оказа случаят.

Инвентаризацията установи мащаба на кражбите, които компанията разкри на 31 август и през юни, каза говорител на Aurubis пред CNN. Загубите принудиха Aurubis да намали прогнозата си за печалба преди данъци за текущата фискална година с около 170 милиона евро (182 милиона долара).

Компанията заяви на 15 юни, че е идентифицирала „минали престъпни дейности“ и че прокуратурата и полицията в Хамбург, където е базирана Aurubis, разследват „активни и бивши служители на Aurubis“, както и хора, наети от други компании, работещи в Растение Аурубис.

„Компанията е предоставила пълната си подкрепа на прокуратурата и полицията в продължение на няколко години“, добави той, отбелязвайки, че някои от заподозрените са били арестувани.

Дали същите престъпници стоят зад тези минали случаи и кражбата, разкрита през август, е предмет на текущи разследвания, каза говорителят на Aurubis във вторник.

Държавната служба за криминални разследвания в Хамбург все още провежда своето разследване, съобщиха от компанията.

Полицията в Хамбург също каза пред CNN по-рано този месец, че е започнала разследване, като добави, че „в момента няма доказателства“, че последният и предишните случаи в Aurubis са свързани.

Aurubis произвежда около 1,1 милиона тона (1,2 милиона тона) медни „катоди“ или квадратни листове годишно в заводи в Европа и Съединените щати. Компанията представлява около 30% от производството на такава мед в Европа и 3% до 5% от световното производство.

Медта се използва широко в строителството, включително в електрически проводници и водопроводни тръби. Освен това е жизненоважен метал за енергиен преход, тъй като се използва във вятърни турбини, слънчеви панели и електрически автомобили.

— Надин Шмид допринесе за докладването.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР