Измамници, представящи се за полицаи, крадат милиони пари в брой

...
Измамници, представящи се за полицаи, крадат милиони пари в брой
Коментари Харесай

Как работи криминалната схема: Ало, тук е полицията


Измамници, представящи се за служители на реда, крадат милиони пари в брой и полезности от възрастни хора единствено с едно позвъняване по телефона. И освен в Германия. Откъде звънят нарушителите и по какъв начин тъкмо работи незаконната скица?

Измир, Западна Турция.. Оттук нарушители организират стотици телефонни диалози с възрастни хора за да откраднат пари и полезности. Измамниците се показват за прокурори, банкови чиновници или служители на реда.

Един от работещите в тези колцентрове, мъж на към 20 години, назовава себе си " господин Йегер ". Той е подготвен да разкрие повече за незаконната скица. " Да накараш някого да ти повери всичките си спестявания единствено с един телефонен диалог - това е същинско достижение ", споделя той.

Щети за милиони

Всяка година следователите в Германия записват десетки хиляди сходни позвънявания от измамници. Само в Бавария през предходната година нарушителите са откраднали по този метод над 18 млн. евро, а в Долна Саксония - 4,5 млн. евро, което е връх. Други федерални провинции също регистрират вреди: 2,3 млн. евро в Берлин, 2,1 млн. евро в Хамбург, 1,2 млн. евро в Шлезвиг-Холщайн. Списъкът е много дълъг.
Редакцията предлага
" Извършителите, за които знаем, че работят от колцентрове, в действителност постоянно имат и предходна незаконна кариера в Германия ", прибавя Хенинг Вилкер, прокурор от Оснабрюк. Много от тях са били екстрадирани или са избягали от страната.

Кой е господин Йегер?

" Г-н Йегер ", който мами възрастни германци от колцентър в Измир, споделя следното: " Правим огромни пари, както никой различен. " Разказва, че най-голямото му достижение е машинация, която е донесла 25 000 евро - единствено за него. " Изработил " бил тази сума единствено с пет часа " труд ". Все отново съвестта му очевидно от време на време се пробужда – това е и повода да разкрие повече елементи за незаконната скица пред публицисти от NDR.

Младият мъж е израснал в безпаричен квартал на немски град и от почти 3 години живее в Турция. Негов другар го наел да " работи " в колцентър. Парите били примамливи, споделя " господин Йегер ". Той ги изхарчил за купони, алкохол и проститутки.

Как работи незаконната мрежа?

" Г-н Йегер " споделя по какъв начин са проведени въпросните колцентрове в. Измамниците са профилирани в разнообразни функции. " Филтриращите " набелязват евентуални жертви от телефонен справочник в интернет, като търсят персонални имена, които са типични за по-възрастното потомство – като Розвита, Фердинанд, Манфред или Мехтхилд. В интернет те изследват и съответното им местопребиваване - научават имената на улиците, магазините и околните автобусни спирки, даже и адресите на най-близките полицейски сектори.

Тази информация, която е известна и на жертвите, се употребява, с цел да се симулира пред тях меродавност. Получателят на позвъняванията също така вижда на екрана немски телефонен номер, макар че нарушителите звънят от чужбина.

След като се разпознава евентуална жертва, тя се поема от " терминатор ". Той нормално „ затваря случая “, споделя " господин Йегер ". Това значи, че измамниците карат жертвата да съобщи пари или полезности на техен съизвършител в Германия. Тази роля се поема от така наречен " инкасатор ".

Сътрудничество сред Германия и Турция

Германските и турските проверяващи органи са работили взаимно, с цел да заловят измамниците. През септември 2022 година в Турция са били наказани 67 телефонни измамници. Главните обвинени са получили общо стотици години затвор. Подобни взаимни следствия обаче са извънредно комплицирани и трудоемки.

Често е мъчно да се екстрадира човек от Турция, споделя прокурорката от Брауншвайг Юлия Майер. " Затова за нас е добре, в случай че можем да предадем делото на турските ни сътрудници и да сме сигурни, че там ще има следствие, правосъден развой и присъди. В идеалния случай даже би трябвало жертвите да си получат назад най-малко част от парите. " Гаранция за това обаче няма.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР