Измамници изпращат всеки ден по 18 милиона имейла с фалшива

...
Измамници изпращат всеки ден по 18 милиона имейла с фалшива
Коментари Харесай

Гугъл блокира 18 млн. имейла на ден с фалшиви новини за коронавируса

Измамници изпращат всеки ден по 18 милиона имейла с подправена информация за Covid-19 на консуматори на Gmail, заяви Google.

Технологичният колос споделя, че пандемията е довела до детонация от хакерски атаки, при които нарушителите се пробват да подмамят потребителите да разкрият персонални данни.

Компанията съобщи, че блокира повече от 100 милиона „ зарибяващи " имейли дневно. През миналата седмица съвсем една пета са били подправени имейли, свързани с ковид.

ИТ фирмите настояват, че вирусът може да е най-голямата „ зарибяваща " тематика в миналото.

Gmail на Google се употребява от 1,5 милиарда души.

На хората се изпраща голямо многообразие от имейли, които се показват като информация от Световната здравна организация (СЗО), в опит да убедят жертвите да изтеглят програмен продукт или да подаряват за лъжливи дела, оповестява Би Би Си.

Киберпрестъпниците също се пробват да извлекат изгода от държавните пакети за поддръжка, като имитират обществените институции.

Google твърди, че инструментите му са в положение да блокират повече от 99,9% от имейлите да доближат до своите консуматори.

Ръстът на подправени вести за ковид се записва от няколко компании за киберсигурност.

„ Barracuda Networks " съобщи, че следи 667% нарастване на злонамерени имейли по време на пандемията.

Измамници изпращат подправени имейли и текстови известия, които настояват, че са от държавното управление на Обединеното кралство, СЗО, Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите и даже обособени американски чиновници, в това число президента Тръмп.

" Пандемията от ковид е мощно прочувствена тематика сега и киберпрестъпниците ясно знаят това. Те се надяват, че естественият човек може да е по-склонен да последва линкове или да следва неприятни указания, в случай че употребява тази стръв ", твърди самостоятелният откривател по сигурността Скот Хелм.

Изследователите са разкрили и злонамерени уеб страници и приложения за смарт телефони, основани на същински коронавирусни запаси.

Злонамерено приложение за Андроид твърди, че оказва помощ да се наблюдава разпространяването на вируса, само че вместо това заразява телефона и изисква заплащане за възобновяване на устройството.

Миналата седмица Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати организираха взаимна консултация.

Те обявиха, че „ все по-голям брой злонамерени кибер-актьори " „ употребяват актуалната пандемия Covid-19 за лични цели ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР