Измамите с фалшиви видеа на реални хора ще бъдат последвани

...
Измамите с фалшиви видеа на реални хора ще бъдат последвани
Коментари Харесай

Александър Свердлов: Измамите с фалшиви видеа на реални хора ще бъдат последвани от фалшиви телефонни обаждания

Измамите с подправени видеа на действителни хора ще бъдат последвани от подправени телефонни позвънявания. Това сподели Александър Свердлов, специалист по киберсигурност, в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " .

" Трябва да има законови ограничения – регулаторите биха могли да ревизират наличието на медиите за такива подправени видеа и да глобяват тези, които са ги разгласили. Със сигурност идната стъпка на мошениците би била използването на гласовете на хората за подправени позвънявания до родственици, свързани с разнообразни измами “, счита специалистът. " Живеем в много бюрократичен свят, изключително в Европейски Съюз и допускам, че това забавя регулациите “, изрази мнение Свердлов.

Изкуственият разсъдък дава благоприятни условия да запишете видео на български език, след това да промените лицето и да преведете видеото. " На към 100 езика може да бъде преведено едно видео, като се превеждат освен думите, само че и мимиките. Заменят се и лицата, като това може да стане единствено ползвайки една фотография от обществените мрежи на съответния човек “, даде детайлности по отношение на онлайн измамите специалистът.

" Измамниците могат да вземат и глас от съответно споделено видео онлайн и да го насложат към генерирано от тях видео. Това става изключително елементарно, когато пострадалите са известни персони – основава се подправено видео с лицата и гласовете им на всякаква тематика с високо качество “, разяснява Свердлов тематиката за подправените видеа на известни персони като премиера Николай Денков и тв водещата Аделина Радева, да вземем за пример.

" Когато става дума за български език, е малко по-сложно да се сътвори такова видео, защото наличните функционалности на британски език са доста по-големи. Можем да разпознаем подправеното видео по леки разминавания или грешки във връзка с придвижването на устните или мимиките. При придвижванията на пръстите на говорещия също можем да видим несъответствия и това да ни подскаже, че става дума за машинация. Понякога изткуственият разсъдък генерира видеа на хора с 6 пръста или 4 пръста, което е артефакт на имитация “, разясни още Свердлов.

Дори 10-годишно дете към този момент може да употребява инструментите на изкуствения разсъдък, е оценката на специалиста. " Ще бъде публикувано генерирането на подправени видеа с действителни хора, които са оставили следи в онлайн пространството, публикувайте материали със себе си в обществените мрежи. Възможно е да бъдем заляти от сходна вълна и тя да направи мъчно различаването сред истината и лъжата “, сподели още Свредлов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР