Измамите с чипове са често срещани на пазара на компютърни

...
Измамите с чипове са често срещани на пазара на компютърни
Коментари Харесай

Фалшивата видеокарта ASUS NVIDIA RTX 4090 има чип от 3080 Ti с променена маркировка

Измамите с чипове са постоянно срещани на пазара на компютърни съставни елементи. Сервизът за ремонт Northwestrepair сподели графичната карта ASUS NVIDIA RTX 4090 TUF с графичен процесор от по-малко мощен модел от предходно потомство.

Някои опити за машинация с замяна на паметта или процесора елементарно се виждат незабавно, само че в този случай несъответствието на чиповете е прикрито от охладителната система и подправеното маркиране. Това, което наподобява като чисто нова графична карта RTX 4090, върху която даже е сложено защитно фолио, е с процесор от видеокартата RTX 3080 Ti.

След изваждането на графичния процесор и деликатното му разглеждане излиза наяве, че процесорът, обозначен като AD102, в действителност е чип GA102, който е с съвсем същия размер (628 мм² против 608 мм²), тъй че фалшификатът не е толкоз явен. Процесорът е гладък и неотдавна гравиран благодарение на лазер.

Оказа се също, че най-малко един от модулите памет не е 2 GB, а 256 MB, което значи, че въобще не е GDDR6X памет. Причината, заради която е употребен GA102, е, че този процесор е съчетаем с AD102. Същият графичен процесор се употребява в RTX 3090 Ti, който постоянно се смята за тестова версия на графичните карти RTX 4090.

Защо в действителност измамниците поставят толкоз старания да фалшифицират RTX 4090 и да продават картата? В взаимозависимост от това къде е закупена, купувачите могат да бъдат в неизгодно състояние при оборване на покупката. Освен това продавачите могат да разчитат, че неинформираните купувачи ще поемат виновността за дефектната графична карта, което ще докара до независимото възнаграждение на ремонтите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР