Измамата е функционирала така: в т.нар. семейни каси, които изплащат

...
Измамата е функционирала така: в т.нар. семейни каси, които изплащат
Коментари Харесай

Измама за милиони с български деца фантоми

Измамата е функционирала по този начин: в така наречен фамилни каси, които изплащат детските надбавки в Германия, били представяни подправени документи - актове за раждане на несъществуващи деца, уверения, че посещават учебно заведение в Германия, служебни бележки, които удостоверяват, че родителите им работят в Германия. Измамата е класифицирана като проведена, тъй като зад нея стоят незаконни групи, които набират подправените документи, оповестява вестник "Ди Велт " в обширна обява по тематиката.

Факти и догатки

Схемата е работила най-малко година-две, е представен да споделя Карстен Бунк, началник на Германската фамилна каса. Според него измамата е достигнала такива големи мащаби най-много поради свободата на напредване в границите на Европейски Съюз. "Предполагаме, че единствено през предходната година измамата с детските надбавки е ощетила страната с десетки, може би даже стотици милиони евро ", споделя Карстен Бунк.

Престъпните банди, движени главно от източноевропейци, вербували целеустремено в родните си страни фамилии, на които обещавали добър живот в чужбина, в това число с помощта на обществени помощи от немската страна. След това им осигурявали превоз до Германия, където ги настанявали в порутени жилища. Като последваща стъпка нарушителите откривали банкова сметка на името на бащата, само че задържали дебитната карта. Затова пък раздавали на нищо неразбиращите мъже и дами подправени документи: фиктивни трудови контракти, контракти за наем, фалшифицирани паспорти, както и актове за раждане и уверения за навестяване на учебно заведение, с които се кандидатства за изплащането на детски надбавки. Ключова роля в лъжливата скица играели фиктивните трудови контракти, които служели като входен билет към немската обществена система.

Наскоро бяха огласени данни, съгласно които през 2016 година Германия е изплатила 537 милиона евро надбавки за живеещи в чужбина деца. От Германската фамилна каса допускат, че немалка част от тези пари са били добити непозволено. Така да вземем за пример в фамилните каси на градовете Вупертал и Дюселдорф са били тествани 100 молби на родители от Румъния и България, които получавали детски надбавки за три или повече деца. В 40% от случаите заявените данни се оказали погрешни. "Само тук вредите възлизат на 400 хиляди евро ", споделя шефът на Германската фамилна каса Карстен Бунк.

Германия заплаща за близо 80 хиляди български деца

Към момента Германия изплаща детски надбавки на 127 хиляди румънски и на 78 хиляди български деца. Но както прецизира Карстен Бунк, измами се правят освен с деца от България и Румъния - известни са и случаи с деца от Турция или от страните от Магреба.

В обява по същата тематика "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) написа, че неотдавна австрийското държавно управление разгласи редуциране на надбавките за деца, които не живеят в Австрия. Законопроектът планува тези надбавки да бъдат съобразени с разноските за живот в родните страни на получателите. В тази връзка ФАЦ напомня, че през април предходната година държавното управление в Берлин изяви предпочитание да вкара същия модел и в Германия, стига той да не опонира на европейските правни уредби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР