Измама на базата на добре изграден предварително имидж - това

...
Измама на базата на добре изграден предварително имидж - това
Коментари Харесай

Човек с фалшива самоличност във фейсбук ожили с пари доверчиви хора

Измама въз основата на добре построен авансово имидж - това е следващата скица за печелене на пари във фейсбук. Александър Николов обявява другарството си в обществените мрежи с публицисти, общественици, политици и по този начин убеждава бъдещите си жертви, че зад профила в обществената мрежа стои действително действителен човек, на който може да се има доверие. Десетки обаче губят хиляди левове.


Александър или Спас - името му е под въпрос, самоличността също, даже фотосите във фейсбук - не е ясно негови ли са. Мъжът, прикрит зад интернет - профил с известни другари, печели доверие, печели и пари посредством машинация и след това изчезва. В интернет се показва като съумял, пътува по света, поддържа уебсайт, предлага евтини самолетни билети и всякаква техника. Твърди, че живее в Париж и работи в Еърбъс.
Александър Детев - публицист, [email protected]: Тук не приказваме за една небрежно основана и срутила се пирамидална конструкция - тук приказваме за един граден имидж, създаване на една фиктивна персона. Този човек съумява с експертизата си, тъй като аз от контактите си с него мога да потвърдя, че фактически е доста добре осведомен с политическата обстановка както във Франция, по този начин и в България.
Жертва на схемата за машинация става и Антония Великова. Запознала се с него виртуално посредством общ другар преди две години.
Антония Великова - студентка в Единбург: Александър ми предложи да пиша за неговия уебсайт, което аз видях като един метод да придобия малко повече опит до момента в който съм студентка.
В началото всичко било наред - тя работела безплатно за уеб страницата му, той и уреждал евтини самолетни билети. И по този начин допреди няколко месеца.

Антония Великова - студентка в Единбург: И сме запазвали няколко пъти билети през него, което също значи, че сме давали персонални данни. В последно време се стартира наклонността това ние да си резервираме билети, а въпросните билети да не идват. Когато не се получи билет, се опитваш да се свържеш с него. Няма никаква връзка - нито на известия, нито на телефон. Пари когато са превеждани, в никакъв случай не са превеждани на негово име. Винаги са превеждани на други хора, които той твърдеше, че са счетоводители на негова компания.
Антония и фамилията ѝ превели над 1000 лв. за билети. Дори дали пари на заем на Александър - да купи на други хора, с обещанието да ги върне, само че това по този начин и не се случило. А адресът му е незнаен.
Антония Великова - студентка в Единбург: Аз на няколко пъти съм му се обаждала. Той ми е казвал:,,аз съм в Денвър - Колорадо ". После беше в Калифорния, след това беше в Ню Йорк, няколко пъти съм се обаждала и споделя:,,аз бях в Париж ".
Към днешна дата уеб сайтът на Александър не е недосегаем, телефонът му е изключен, а казусът с измамата към този момент е обект на следствие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР