Измъкването на Европа от руската енергийна зависимост изглежда като все

...
Измъкването на Европа от руската енергийна зависимост изглежда като все
Коментари Харесай

Новият газов терминал на Германия срина цената на природния газ в Европа

Измъкването на Европа от съветската енергийна взаимозависимост наподобява като все по-възможен сюжет. Цената на природния газ през последните дни безусловно се срина, като котировките на нидерландската борса TFT пробиха ново дъно и паднаха до 55 евро за мегаватчас на 16 януари. Руските закани за енергиен апокалипсис в Европа през зимата наподобяват все по-нелепи, написа СЕГА, цитирайки пост във Фейсбук на икономиста Георги Ангелов.

" Германия откри втори терминал за полутечен газ и цената на газа в Европа още веднъж се срина. Същото се случи и преди месец, когато Германия откри първия си терминал за полутечен газ. Същото се случи и преди този момент, когато Нидерландия откри терминал за полутечен газ покрай Германия. Трябва да ги докараме най-малко до 10, а за какво не и 15, с цел да забравим за енергийната рецесия ", разяснява в профила си в обществената мрежа Ангелов.
 Свръхпредлагане на електрическа енергия в Германия, макар Русия
Свръхпредлагане на електрическа енергия в Германия, макар Русия

Токът в най-голямата европейска стопанска система коства едвам €9 на мегаватчас

Журналистът Юлиан Попов също разяснява във Фейсбук освобождението на Европейски Съюз от съветската газова взаимозависимост, като го илюстрира с графики, съпроводени със следния текст:

Европейски Съюз, 2022 година:
20% по-ниско ползване на газ пълен срив на съветския газ - единствено 8% от вноса възходяща наклонност на индустриалното производство Путин, опять двойка
В началото на войната в Украйна и след въвеждането на глобите против Русия, Москва отговори с откровени закани, че ще съсипе неприятелския запад с " контармерки ". В края на февруари цената на газа в Европа скочи и приближи 130 евро за мегаватчас ( 1380 $ за 1000 куб. метра). Бившият съветски премиер/президент Александър Медведев пишеше постове в обществените мрежи, в които обещаваше на европейците мраз, студ и галактически цени на газа - първо 2000, след това и 4000 евро за 1000 куб м.

Взетите от Европа ограничения обаче започнаха да работят. " Газовото оръжие " на Кремъл засече, а рекетът на Москва се оказа потребна за Европейски Съюз - пришпори диверсификацията и освободи " неприятелите " от съветския газов диктат.

Само за няколко месеца в Европа бяха открити 4 чисто нови терминала за полутечен газ - Емсхафен в Нидерландия, Инга във Финландия и два в Германия - Вилхелмсхафен и Лубмин, отбелязва Георги Ангелов. Най-новият - в Лубмин, започва в събота с потенциал 5.2 милиарда куб. метра, само че са планувани два стадия на уголемение, като през лятото на 2024 година би трябвало да доближи 13.5 милиарда куб.м.
 Износът на съветски газ за Европа доближи постсъветско дъно
Износът на съветски газ за Европа доближи постсъветско дъно

Експортът на " Газпром " е с 50 % по-малък
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР