Излязъл на пазара през март 1994 г., Socket 5 е

...
Излязъл на пазара през март 1994 г., Socket 5 е
Коментари Харесай

Знаете ли, че съществува CPU сокет, който поддържа и чипове на Intel, и чипове на AMD

Излязъл на пазара през март 1994 година, Socket 5 е планиран за процесори P5 Pentium от второ потомство, както и за други елементи на Intel, само че може да приема и чипове AMD K5, както и процесори Cyrix 6×86 и серията WinChip на IDT.

През лятото на 1995 година се появи правоприемник на Socket 5 – Socket 7 (Socket 6 беше на процедура пропуснат), който също поддържаше процесори P5 Pentium, както и съвместими елементи, създадени от AMD, Cyrix/IBM и IDT.

Частите за Socket 7 бяха назад съвместими с тези за Socket 5, като се използваше адаптер

Основната разлика сред тях е, че Socket 7 има спомагателен щифт за двойно напрежение с разграничена шина спрямо единичното напрежение на Socket 5.

Super Socket 7 се появява едвам през 1998 година и служи като междинно звено за AMD, което печели време на компанията да създаде лична инфраструктура за дънни платки (слот А), откакто губи лиценза за сокетите на Intel, които през 1997 година се развиват до слот 1.

Колко по-различен щеше да е светът, в случай че наклонността беше траяла..

Изборът на дънна платка щеше да е доста по-лесен. Вероятно е това нещо да може да разреши някакво събаряне на цената на хардуера, поради по-големия мащаб на работа. Със сигурност сходната смяна, която се случва последователно при видеокартите, илюстрира изгодите, с излизането на AGP стандарта от приложимост.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР