Експлозивен горски пожар пресече границата между САЩ и Канада, налагайки евакуации

...
Излязъл извън контрол пожар в северен щат Вашингтон се разрасна,
Коментари Харесай

Излязъл извън контрол пожар в северен щат Вашингтон се разрасна, пресече канадската граница и предизвика каскада от евакуации през уикенда.

Така нареченият пожар Eagle Bluff Fire изгори хиляди акри от двете страни на границата и принуди стотици да евакуират домовете си, откакто се запали в събота в окръг Оканоган във Вашингтон.

В събота бяха разпоредени евакуации на повече от 700 имота в канадския град Осойос, Британска Колумбия, след като пожарът премина границата. До понеделник този брой падна до 192 имота, след като пожарникарите постигнаха напредък в борбата с пожара, с допълнителни 2635 имота в района под предупреждение за евакуация, за да бъдат готови за евакуация, ако условията се променят.

Няма действащи заповеди за евакуация за пожара Eagle Pass в САЩ, но най-малко три сгради са изгорели в окръг Оканоган, Вашингтон, а части от окръга са под известие за евакуация от ниво 2 – „Бъдете готови за евакуация“ – според служители на пожарната.

Въздушен танкер хвърля огнеупорно средство върху горския пожар в Eagle Bluff, след като пресече канадско-американската граница от щата Вашингтон и предизвика заповеди за евакуация в Osoyoos, Британска Колумбия, Канада, 30 юли 2023 г. Въздушен танкер хвърля забавител на огъня върху горския пожар в Eagle Bluff, след като пресече канадско-американската граница от щата Вашингтон и предизвика заповеди за евакуация в Osoyoos, Британска Колумбия, Канада, 30 юли 2023 г. Джеси Уинтър/Ройтерс

Пожарът избухна в размери поради сухи, топли и прохладни условия и изгори повече от 10 000 акра. Най-малко 3500 акра са изгорели само в Канада. Пожарът остава напълно неограничен и в двете страни, според служители на противопожарната служба във Вашингтон и Канада.

Очаква се поривите на вятъра да намалят в района до средата на седмицата, което може да помогне на пожарникарите.

Пожарът Ийгъл Блъф е един от поредицата големи пожари, които пламнахав западните части на САЩ през юли. Най-малко 64 големи пожара в момента горят в девет щата, според Националния междуведомствен пожарен център, включително пожарът в Йорк, който продължава да бушува в Националния резерват Мохаве в Южна Калифорния. Все още неовладян, този пожар вече е изгорил 77 000 акра в Калифорния и се приближава към границата с Невада. Метеорологичните условия дадоха лек тласък на пожарникарите в неделя вечерта, тъй като малко валежи преминаха през района и помогнаха за забавяне на огнената активност.

Селяни наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Селяните наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Патрисия Де Мело Морейра/AFP/Getty Images

Сезонът на пожарите в Съединените щати е под средното ниво по отношение на изгорените акри досега тази година. Към 31 юли 1,1 милиона акра са изгорели в САЩ през 2023 г., според Националния междуведомствен противопожарен център – доста под 5,7 милиона акра, които са изгорели до момента през 2022 г.

Сезонът на горските пожари в САЩ може да набере скорост с настъпването на август. Голяма част от северозападната част на Тихия океан е суха и гореща, което се очаква да продължи през лятото, оставяйки място за все по-сухи горива и лесно разпространение на горски пожари.

Докато сезонът на горските пожари в САЩ започна бавно, това не важи за Канада, която е в средата на най-лошия си сезон на пожари в историята. Стотици пожари, горящи в Канада разпръснаха няколко кръга опасен дим в голяма част от северния слой на САЩ това лято.

Човек кара велосипед по брега на езерото Мичиган, докато силуетът на центъра е покрит с мъгла от горските пожари в Канада на 27 юни 2023 г. в Чикаго. Синоптиците казват, че скоро няма да има големи прекъсвания за по-голямата част от Америка от сълзещия очите опасен дим от обхваната от пожари Канада. class= Човек кара велосипед по брега на езерото Мичиган, докато силуетът на центъра е покрит с мъгла от горските пожари в Канада на 27 юни 2023 г. в Чикаго. Синоптиците казват, че скоро няма да има големи прекъсвания за по-голямата част от Америка от насълзяващия очите опасен дим от засегнатата от пожари Канада. Киичиро Сато/AP

Към 26 юли повече от 30 милиона акра канадска земя – площ, приблизително размер на Мисисипи – са били обгорени от горски пожари досега през 2023 г., според Environment Canada.

Най-малко трима пожарникари загинаха това лято, борейки се с горските пожари в Канада, включително пожар в Британска Колумбия, известен като пожара Дони Крийк, който отне живота на пожарникар миналата седмица.

„Съкрушен съм, че още един пожарникар беше изгубен, защитавайки нашите общности и нашата провинция по време на този опустошителен сезон на горски пожари“, каза Брус Ралстън, министър на горите в изявление в събота.

Преди тази година най-лошият сезон на горски пожари в Канада по отношение на изгорени акри се случи през 1989 г., когато бяха изгорени повече от 18 милиона акра, според Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Мелиса Алонсо и Джо Сътън от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР