- Изложени сме на множество рискови фактори - бактерии, вируси,

...
- Изложени сме на множество рискови фактори - бактерии, вируси,
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев пред Dir.bg: Въздухът е най-рисковият фактор за здравето от околната среда

- Изложени сме на голям брой рискови фактори - бактерии, вируси, плесени, замърсяване на въздуха, всички от които, непосредствено минават през белите ни дробове. Има три места, с които нашето тяло опира в околната среда. Едното е кожата, която е предопределена да ни изолира от външния свят. Другите две са с полупропускливи мембрани - храносмилателната система, с която резорбираме, в това число поети отрови и дихателната система, с която непрекъснато - по 16 пъти в минута, поемаме към половин литър въздух от околната среда, с цел да си поддържаме кислородното засищане на кръвта. Всъщност най-непосредствено се свързваме с околната среда чрез белия дроб и въздухът е нещото, с което в най-голяма степен околната среда въздейства върху нас.

Между 9000 и 11 000 литра въздух дневно минават през белия ни дроб. Изчислено е, че във всеки куб. сантиметър въздух има приблизително по 6000 фини прахови частици (ФПЧ). Ако в един куб. сантиметър са 6000, то с 1 литър, който е от 1000 куб. сантиметра, вдишваме 6 милиона ФПЧ и като поемаме по 11 кубика въздух дневно - това са 11 000 по 6 милиона - голямо количеството фини прахови частици, които влизат в нашия организъм ден след ден. Няма система или орган в човешкото тяло, който да е ваксиниран против тях и да не бъде повлиян.

Проблемите, които въздушното замърсяване провокира на равнище здравна система, в голямата си част, не са белодробните проблеми. Да, имаме повече рак на белия дроб, имаме повече Хронично обструктивна белодробна болест, при децата има повече астма, които са типичен белодробни болести, само че същински огромните убийци, свързани със замърсяването на въздуха, са сърдечно-съдовите болести като исхемичната болест на сърцето, мозъчно-съдовата болест и други

Хората постоянно свързват въздушното замърсяване с белия дроб. Да, това е доста значимо, само че белият дроб, като предна врата, през която влиза замърсяването, в еволюцията на човечеството е станал по-устойчив, т.е. той се поврежда отново, само че малко по-бавно, до момента в който най-лесно мръсният въздух визира централната нервната система - мозъка или репродуктивната система или децата още преди да се родят, тъй като това са най-нежните структури, които не са еволюирали да бъдат изолирани от околната среда.

Аз имам над 7 700 изявления на тематика " въздуха и здраве " за другите органи и системи и в една от тях, във връзка с мозъка и централната нервна система (ЦНС), подчертавам на обстоятелството, че при пожарникари, които са изложени на пушек по време на гасене на пожар, неведнъж се усилва риска да получат инсулт след потушаването на огъня. Причината е, че замърсяването, което са вдишали по време на гасенето на пожара, може да стигне бързо до централната нервна система и казусът няма да е белодробен или в случай че е белодробен, ще е обвързван с кашлица и малко зной, само че същинският проблем ще бъде фактът, че дребните фини прахови частици влизат през белия дроб, минават в кръвоносната система, стигат до централната нервна система и там трансформират реактивността на кръвоносните съдове, с което провокират инсулти. Този резултат не трябва да бъде подценяван.

- Какъв е механизмът на въздействието?

- По-големите частици от въздушното замърсяване - тези с размери от 5 и нагоре микрона, се отсрочват в така наречен климатик и филтър на дихателната система, какъвто съставлява носът. Като дишаме запрашен въздух, ни се запушва носа и кихаме, защото се нервират горните дихателни пътища, а носът, като филтър на входа на дихателната система, отстранява по-големите частици - те остават горе и след това със секретите излизат на открито. По-дребните частици, обаче минават през носа и отиват в белия доб. Ако са сред 2 и 3 микрона, те могат да се полепват по дихателните пътища и провокират бронхити, кашлица, затруднено дишане, от време на време конвулсия и генерират алергични положения, постоянно астма в детска възраст. Ако частиците са още по-малки - с размер 1 или под 1 микрон, те с изключение на, че могат да преминат бариерата на носа и влизат в дихателната система, стигат до алвеолите и през тях минават в кръвта, с която се популяризират в целия организъм. Предизвикват промени в кръвоносните съдове, форсират атеросклерозата, може да причинят конвулсия на кръвоносни съдове и точно заради тази причина хората, изложени на въздушно замърсяване имат класическите болести, които ние свързваме с хипертония. Понякога е мъчно да разграничим каква част от хипертонията се дължи на неразумна диета с доста сол или на това, че работим в нечиста околна среда, което провокира конвулсия на кръвоносните съдове. Но факт е, че имаме тези болести, които по-късно провокират инсулти, инфаркти, исхемична болест на сърцето, органните повреди, които в края на краищата довеждат до висока периодичност на смъртността.

- Колко огромна е заплахата?

- Доказано е, че всеки 10 микрограма в допълнение въздушно замърсяване генерират към 8% смъртност, т.е. има съвсем линейно увеличение на смъртността с повишението на дозата на въздушното замърсяване и това е доказано от редица изследвания. Най-голямото беше в 2017 година в Съединени американски щати и включваше 400 милиона пациенти с години данни. Резултатите демонстрираха на практика линейна взаимозависимост, която не е тъкмо 1 към 1, само че е 1 към 0.8, т.е. на всеки 10 микрограма замърсяване нагоре - 8 % смъртност нагоре.

- Няма ли и някакви проучвания, които да покажат нещо оптимистично - че въпреки всичко организмът се приспособява, че ще свикне да се оправя и ще се приспособи?...

- Оптимистичното, което мога да кажа, е че имаме безапелационната изясненост, че колкото по-ниско е замърсяването, толкоз по-дълго и здравословно живеем. Ако понижим въздушното замърсяване, резултатите, породени от него, потеглят наопаки и потеглят наопаки в рамките сред 25 минути и 6 месеца. Например, в случай че човек, който пуши и провокира промените, свързани със замърсяването на вдишвания въздух прекъсне тютюнопушенето за повече от 25 минути, стартира развой на ликвидиране на това, което е влезнало вътре в дихателната система, т.е. очистителните процеси стартират незабавно щом прекратим експозицията. Това е открито в разнообразни изследвания и се отнася, както за самостоятелните задимявания, наречени " тютюнопушене ", по този начин и за груповите, наречени " замърсяване на въздуха ".

Имаме данни и от един великански опит, обвързван с провеждането преди няколко години на Олимпийските игри в Китай. За да не се види какъв брой им е нечиста околната среда, там затвориха за 6 месеца замърсяващите предприятия и се видя честотата на болесттите, свързани със замърсяването на въздуха преди прекъсването на предприятията и 6 месеца след прекъсването им. Видя се, че има голям позитивен резултат върху здравословното положение на китайското население. Установи се, че настава възобновяване или един тип лекуване на това, което провокира въздушното замърсяване. Затова всяко нещо, което можем да създадем, с цел да понижим замърсяването в действителност е потребно.

- Как сме с нормите за фини прахови частици (ФПЧ)?

- Средно нормативите са 25 микрограма на куб. метър за въпросния замърсител - ФПЧ под 2,5 микрона и ние до наскоро не можехме да стигнем този жалон. Вече сме в границите на нормата, само че СЗО през 2021 година излезе с нови нормативи, които са 2 пъти по-ниски и упованията са скоро да бъдат признати от Европейска комисия и да станат наложителни и у нас, тъй че отново ще гоним нормите.

- Защо СЗО стегна двойно условията във връзка с въздуха?

- Защото в последните 40 - 50 години се натрупат голямо количество данни, които демонстрират, че макар, че имаме ниски равнища на замърсяване, те имат важен здравен резултат, имат значими здравни последствия от това че вдишваме даже по-малко мърсен въздух. СЗО преразгледа доказателствата и дефинира още по-ниски нормативи за другите замърсители, в това число за ФПЧ с размер под 2.5 микрона.

СЗО е органът, който се занимава само и единствено с доказателства в региона на медицината и споделя какво съгласно експертизата, е задоволително равнище на замърсяване. Оттук нататък би трябвало да се включат Европейска комисия и респективно националните органи, които управляват околната среда за съответното население. Нека отбележа, че новите нормативи на СЗО от дълго време са нормативи за Северна Америка. Те още не са нормативи за Европейски Съюз, само че се надявам скоро да станат.

- Какво демонстрират плановете за икономическата цена?

- Притеснението за огромните промишлености - химическа, стоманодобивна и пр, които употребяват доста сила и горивни процеси, е че в случай че нормативите са прекомерно ниски, ще имат проблеми с конкурентоспособността. Именно тук е мястото на политиката, където се срещат разнообразни ползи и би трябвало да се вземе решение, което да балансира рисковете и изгодите.

Това, което е доста забавно като метод е, че Европейска комисия е упълномощила на свои комисии да разработят разнообразни сюжети за това какъв брой би коствало свалянето на излъчванията и каква изгода би се осъществила. От трите разновидността, които видях, съотношението разход към изгода е от 7 към 1 в интерес на изгодата, т.е. 7 пъти повече изгода при единица разход, до 12 към 1, т.е. 12 единици изгода към единица разход, според от това какъв брой прецизно постановяваме ограниченията. Ако постановяваме по-стриктно ограниченията, здравните изгоди са по-големи и надлежно като цяло стопанската система работи по-добре, без значение, че за част от бизнеса ще се наложат малко повече разноски. От тази позиция, е безусловно несъмнено, че която и тактика да се избере - дали по-малко рестриктивната или по-рестриктивната, обществото в Европа, като цяло, ще има голяма изгода от това да си пазим въздуха и да не позволяваме замърсяване.

- Споделяте ли оптимизма на евродепутата Радан Кънев, че в София няма да има инсинератор?

- Да. Няма да го бъде инсинератора по една доста елементарна причина - когато той се замисляше, замърсяването се отчиташе по обособени равнища - какъв брой би добавил инсинераторът и той в действителност би добавил по-малко, в сравнение с е нормата за замърсяване. Предстои обаче напълно скоро нормативът да обхване всички типове замърсители, в това число и естествените. Тоест, когато има стихия в Сахара и София бъде залята с прахуляк, това ще се прибавя към общото равнище на замърсяване и прибавянето на инсинератор ще ни качи оттатък вероятното. Поради това откровено се надявам и съвсем съм сигурен, че инсинераторът няма да може да мине и този план ще би трябвало или да бъде преместен на друго място, или изобщо да не се случи.

- Как да се промени регулацията, че да дишаме по-чист въздух?

- Моето схващане е, че политиката не е нещо, което се прави само и единствено в законодателната и изпълнителната власт, политиката е нещо, което касае всеки един жител. Когато даден проблем визира доста хора, той е политически и би трябвало да бъде решаван в явен баланс на ползите. С това схващане неотдавна нашето съдружие събра специалисти от разнообразни области и институции на полемика за опциите за възстановяване на чистотата на въздуха посредством новите стандарти на СЗО. Това, което се опитваме да вършим, като гражданска самодейност, е да държим доста прецизно фокус върху здравните резултати, защото ние сме специалисти по здравните последствия от въздушното замърсяване, по тази причина се назоваваме " Въздух за здраве ". Създадохме Лекарска мрежа, неотдавна и Студентска мрежа с доста почитатели, които са посланици на " Въздух за здраве " в районите и образователните заведения, тъй като въздухът съставлява най-големият риск за здравето от околната среда.

- В напъните си да ангажирате институциите с казуса, направихте невидимото очевидно - сезирахте столичния кмет с писмо, написано с чернилка от въздуха, какъв беше резултатът?

- Ефектът беше информационен, тъй като въздушното замърсяване не може да бъде решавано от единици, би трябвало да бъде решавано в колаборация сред другите типове управляващи - интернационалните институции, националната изпълнителна власт, националната законодателна власт и локалната власт. Не може да стане и без смяна в държанието на индивидите. Знаехме, че решение не може да се реализира с една забавна акция, каквато направихме - " Мастило от въздушно замърсяване ". Впрочем, в моя лекарски кабинет имам един голям афиш, изографисан с това мастило, на който написа: " Вие дишате тази реклама ", тъй като това е централизация на въпросните 6000 ФПЧ на куб. сантиметър, които са във въздуха, който дишаме. От тях направихме мастилото, с което апелирахме за дейни дейности на институциите и постигнахме позитивен информативен резултат.

- Защо в България наподобява, че казусът се задълбочава?

- Това е оптичен резултат. Ако погледнем данните, имаме постепенно и последователно изчистване на околната среда - равнищата на замърсяване сега са по-ниски, в сравнение с бяха преди 15 години, изключително на най-замърсените места. Но все пак сме близо до горната граница на сегашната норма, а съгласно новите данни на СЗО, даже тези равнища, които са в границите на нормата, дават доста сериозен здравен резултат. Така че не може да кажем, че сме изчистили България. Не сме, тъй като Европейски Съюз, като одобри новите по-ниски нормативи, а аз съм уверен, че това ще стане, тъй като анализите демонстрират, че икономическата изгода от по-чистия въздух ще е неведнъж превишаваща цената за изчистването на въздуха, България отново ще се окаже надалеч от нормите и отново ще се постанова да би трябвало да чистим въздуха.

- Въздухът в София по какъв начин ще се почисти, при продължаващото презастрояване, което с изключение на зелените площи към този момент и небето завладя?

- Според нас същинският проблем на София не са така наречен кални петна или тревните площи, които служат за паркинги, а превозът. Живеем в дребната Софийска долина, в която пушат коли и комини, генерираме замърсяване и си го дишаме самите ние. Огромен е делът на старите коли, които са мощно замърсяващи и казусът не е толкоз архитектурен, колкото е поведенчески. Говорили сме неведнъж със Столична община, която има създадени проекти, само че съгласно нас би трябвало да са по-амбициозни. Необходимо е, да вземем за пример, да има повече велоалеи, даже някои улици в центъра да бъдат затворени за коли и хората да бъдат подтиквани да спортуват повече, карайки колела. Изграждането на добра вело-инфраструктура, би дало и доста позитивен здравен резултат.

- Разкажете, по какъв начин въздухът стана Ваша идея?

- Темата за въздуха ми стана идея, когато се роди първият от внуците ми. Разсъждавайки с какво в дълготраен проект мога да спомагам те да живеят по-добре и по-дълго, взех решение, че едно от нещата, директно свързани с моята специалност, е въздухът и по този начин се роди и концепцията за сдружението " Въздух за здраве ". Беше ми попаднал тогава един доста забавен откъс - индианска сентенция, обвързвана със Земята. Аз я приспособих към въздуха и тя звучи по следния метод: Ние не получаваме въздуха от нашите родители, ние го взимаме на заем от личните ни деца. Когато разсъждаваме по този метод - взимайки въздуха на заем от личните си деца, ние се стараем да го върнем най-малко толкоз чист, колкото сме го взели или по-чист. Заслужават нашите деца и бъдещите генерации да имаме по-смислено отношение към околната среда и природата, тъй като Земята ни е една и до момента в който не се преместим на Марс или другаде, би трябвало да си я пазим във допустимо най-хубавия тип.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР