Изложбата се открива на 31 октомври /понеделник/ в 16.00 часа

...
Изложбата се открива на 31 октомври /понеделник/ в 16.00 часа
Коментари Харесай

В Добрич откриват изложба „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“

Изложбата се открива на 31 октомври /понеделник/ в 16.00 часа в Етнографски комплекс „ Старият Добрич “.

Уникалната експозиция е резултат от проведения от добричкото читалище първи по рода си интернационален конкурс „ Мотивът – главен детайл в българската шевица, пазещ родовата ни памет “, в границите на който са получени над 350 претекста, показани от самостоятелни и групови създатели от разнообразни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в Съединени американски щати, Испания и Италия. Целта на самодейността е да се възвърне зашивът (платното с мотиви) като метод за предпазване на старинните везбени български претекстове и да се сътвори допустимо най-пълен азбучник на непокътнатото до през днешния ден неповторимо благосъстояние от шевици от разнообразни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница. Идеята на уредниците е пътуващата галерия да премине през всички  етнографски области, от които са изпратени старинните мостри на български везбени реликви. След сполучливо посещение във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен сбирката с отличените шевици ще бъде показана и в Добрич.

Специален гост-изпълнител е неповторимото ЕЛИЦА ТОДОРОВА ТРИО!

Елица Тодорова – глас и тарамбука

Александър Тодоров – гайда

Николай Костадинов – китари

Финалистката от Евровизия 2007 и 2013 Елица Тодорова се сплотява с гениите от Варна Александър Тодоров – гайда, и Николай Костадинов – китари, с цел да ни показа плана Елица Тодорова ТРИО.

Уникалното трио извършва достоверен български фолклор, осъвременен по атрактивен метод, включващ обичайното звучене на едни от най-обичаните български песни с невероятната мелодичност на тарамбука и гласа на Елица. Елица Тодорова ТРИО гостува в разнообразни места на България и в редица европейски столици, като показва фолклора ни на най-високо равнище пред света. Специално за Добрич триото е подготвило атрактивна шоу стратегия с богатата мелодичност на гайда, китари, глас и тарамбука. Ще прозвучат шлагерите „ Вода “ и „ Пустоно бясно и младо “, както и други обичани български национални песни в осъвременен вид.

Гостуването на триото е осъществено с общителната покана на НЧ „ Български искрици 2016 “ с ръководител Магдалена Петрова и е част от събитието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР