Изложбата Род“, посветена на българската шевица, беше представена в Народното

...
Изложбата Род“, посветена на българската шевица, беше представена в Народното
Коментари Харесай

Изложбата „Род“, посветена на българската шевица, беше представена в НС

Изложбата „ Род “, отдадена на българската шевица, беше показана в Народното събрание.

Експозицията включва 25 платна на художника Радина Росенова и беше открита от ръководителя на парламентарната група на коалиция „ Български напредък “ Стефан Янев. Представените в нея картини са изрисувани с достоверна шевица в комбиниране с естествените и културно-историческите забележителности на всяка от административните области на България.

Усилието на създателя заслужава възторженостти, тъй като тя е посветила гения, творчеството и времето си на съхраняването на българската нематериалност, означи Стефан Янев. Той добави, че одобрените обичаи от многовековната история на страната ни би трябвало да бъдат предадени на бъдещите генерации в името на възходящото й развиване.

Радина Росенова, която е потомък на революционера Георги Бенковски, уточни, че задачата на изложбата е да резервира родовата памет. По думите й всяка боя има своето характерно значение. Рисуваните шевици показват усета и майсторлъка на българката да претворява форми и багри, както и да кодира пожелания за здраве, обич и благоденствие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР