Изложбата, подредена в столичната галерия Контраст (ул. Цар Самуил 49),

...
Изложбата, подредена в столичната галерия Контраст (ул. Цар Самуил 49),
Коментари Харесай

Галерия Савчеви гостува в София

Изложбата, подредена в столичната изложба " Контраст " (ул. " Цар Самуил " 49), е представителна извадка за творбите, основани в годините на прехода в дребното градче Оряхово на брега на река Дунав.
Частната изложба " Савчеви " продължава една традиция, основана през далечната 1986 година, в град Оряхово да се организират живописни пленери. До 2003 година те се провеждат от Община Оряхово, а през 2004 година щафетата поема частната изложба.
За миналите години са проведени и извършени 82 пленера с над 500 актьори от България, Румъния, Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Чехия, Словакия, Молдова, Украйна, Русия, Полша, Франция, Австрия, Германия, Белгия, Нидерландия, Англия, Швеция, Норвегия, Израел, Китай, Тайван, Съединени американски щати, Аржентина, Мексико.
Творбите от пленерите са гостували на държавни галерии и културни институции из цялата страна. Показвани са в Севлиево, Лом, Монтана, Борован, Бяла Слатина, Кнежа, Ботевград, Русе, Велико Търново, Перник, Балчик и София. Галерия " Савчеви " провежда и изложения в Румъния - в градовете Крайова и Тимишоара. Край брега на Дунав, в продължение на десетилетия, творят както одобрени актьори, по този начин и млади създатели, студенти и възпитаници. Срещите и взаимната работа на хора от разнообразни генерации водят до обмяна на опит и познания, и основават доста нови контакти.
Освен пленери, изложба " Савчеви " провежда и независими изложения. От 2004 година галеристът Нейчо Савчев посреща всяка Нова година с галерия. Според него това е първата изложба в Европа, която открива галерия в 00:00 ч. на 1 януари всяка година.
С представянето на дребната частна изложба " Савчеви " от Оряхово столичният арт салон " Контраст " слага началото на съдействие с културни организации от цялата страна. Наситената стратегия не дава опция изложбата да приема гости повече от 12 дни. Затова двете галерии са се споразумели картините да останат в София до края на годината, като ще може да бъдат прегледани и поръчани на www.gallerycontrast.com.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР