Изложбата от гоблени се провежда за 17 път и е

...
Изложбата от гоблени се провежда за 17 път и е
Коментари Харесай

Изложба на гоблени в читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” в Бургас

Изложбата от гоблени се организира за 17 път и е под мотото „ Цветно чудо. Инициатор и уредник на проявата е читалище „ Св. св. Кирил и Методий 1985” в жилищен комплекс „ Меден рудник”. Културната институция организира всяка пролет нетрадиционната галерия, която е единствената демонстрация от този тип в града.

Стартиралата през 2003 година самодейност и до през днешния ден се посреща с огромна наслада от създателите на гоблени и от публиката.Участниците са с разнообразни специалности и на разнообразни възрасти. През годините свои творби са представяли мъже и деца.

Както във всяка галерия и тук тематиките на картини са разнообразни. Преобладават пейзажи, портрети, натюрморти и древен сюжети. Тази година участваха 21 майстори на бродерията с 61 гоблена. Предварителна селекция дефинира най-значимите бродерии по оповестени критерии.

В категория „ Пейзаж” с дарове бяха отличени Камелия Николова за гоблена „ Приказна градина”, Руска Желязкова за „ Миг от пролетта”, Пепа Милева за „ Европейско бистро”, Станка Димова за „ Пейзаж” и Теодора Иванова за „ Бяла нощ”. В категория „ Религия” Тодора Ботева беше отличена за гоблена на тематика „ Свети Мина”, а Мария Димитрова за „ Благовещение”. В категория „ Портрет” Жасмина Иванова получи премия за „ Графинята”, а Петя Бонева за „ Кюстендилска мома”. В категория „ Природа” Иванка Псарянова беше отличена за гоблена „ Котета”, а Светлана Петрова за „ Синигери”.

Всеки, който желае да се допре до едно мъчно, нетрадиционно, само че в това време антично изкуство, може да посети изложбата на гоблени до пети април. Тя е експонирана в читалище „ Св. св. Кирил и Методий 1985 “, което се обитава в блок 25 на жилищен комплекс „ Меден рудник “.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР