Изложбата Образът на Васил Левски в творби на български художници

...
Изложбата Образът на Васил Левски в творби на български художници
Коментари Харесай

Изложба с картини за Васил Левски откриват в Монтана

Изложбата " Образът на Васил Левски в произведения на български художници " ще се открие в петък, 17 февруари, в 16 часа, в Художествена изложба " Кирил Петров " в Монтана. В нея са включени произведения, които пресъздават облика на Апостола на свободата и се съхраняват във фонда на Регионалния исторически музей. Те са малцина, само че с висока естетическа стойност. 
Любима тематика в творчеството на проф. Галилей Симеонов е пресъздаването на облика на Васил Левски. Три негови голямоформатни графични произведения се открояват в изложбата. Първата е портрет на Апостола, втората е озаглавена „ Достойно есть ", а третата е колаж от моменти, характеризиращи епохата на Левски.
Друг художник, претворил знаков епизод от живота на Апостола, е Венелин Захариев. В графичната си творба той е увековечил залавянето на Васил Левски. Художникът Ставри Калинов се показва с портрет на Васил Левски на фона на неговите мемоари от тефтерчето, което е водил. Образът на Васил Левски е претворен и в портрета от Жечко Попов, който го показва в изчистен от детайлности и полутонове тип, в един стилизиран графичен облик. Художникът Пламен Вълчев в своята картина ни показва Апостола на свободата в миг на размисъл. 
В изложбата са включени и печатни издания, които напомнят празнувания на годишнини, свързани с делото на Васил Левски. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР