Изложбата "Малкият човек в Голямата война", която е част от

...
Изложбата "Малкият човек в Голямата война", която е част от
Коментари Харесай

Вижте Голямата война през очите на малкия човек

Изложбата "Малкият човек в Голямата война ", която е част от Националния проект за отбелязване на 100 години от Първата международна война и присъединяване на България в нея, ще бъде открита от 17.30 ч.

Това оповестиха от музея.

Изложбата наблюдава огромната война през очите на дребния човек - боецът, изпратен по бойните полета, брачната половинка, останала сама в битката за оцеляване, хилядите бежанци, тръгнали да дирят леговище с вярата, че ще намерят своя дом, и децата, изгубили детството си.

Въпреки ужаса на войната редица български бойци записват имената си в историята със своя подвиг и жертвоготовност, онагледени с патрона, изваден от тялото на поручик Ангел Янчев, който 9 месеца в заложничество крие знамето на 35-и пехотен врачански полк и по този начин го избавя, войнишки кръст "За смелост " на най-малкия доброволец във войната - 10-годишния Никола Костов, и сабята на кап. Гарабед Печеян, сражавал се в тежките боеве за защитата на Каймакчалан, са показали от музея.

Сред експонатите са часовникът, който препречва пътя на френски патрон и избавя живота на Васил Дюлгеров от 54-ти пехотен полк, револвер "Люгер " на поручик Александър Попов, умрял при боевете край Констанца, и фенерчето на подпоручик Иван Бойчев, умрял при осъществяване на военен полет край Битоля. С благосъстояние от фотографии, персонални свидетелства и емблематични експонати войната е показана през призмата на човешките страсти.

Специално готова за изложбата интерактивна времева линия показва подтекста, в който се развива живота на дребния човек на фона на събитията на българската и интернационалната политическа и военна сцена.

В изложбата са включени изображения с тежко графично наличие, които не са подобаващи за деца и хора със слаби нерви и душeвност, предизвестяват от музея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР