Изложбата "Багри, орнаменти, дизайн - 200 години българско килимарство" се

...
Изложбата "Багри, орнаменти, дизайн - 200 години българско килимарство" се
Коментари Харесай

Изложба във Велико Търново проследява 200 години от българската килимарска традиция

Изложбата "Багри, орнаменти, дизайн - 200 години българско килимарство " се открива на 14 юни в изложбени зали "Рафаел Михайлов " във Велико Търново.

Куратор е доктор Анита Комитска, шеф на Историческия музей в Чипровци. Официалното разкриване на експозицията е от 17.30 ч. в петък, като изложбата ще продължи до 10 юли. Тя се реализира с поддръжката на Община Велико Търново и е част от Културния календар за 2019 година, оповестиха за Българска телеграфна агенция уредниците.

Две неща вършат изложбата изключително специфична - нейният мащаб и индивидът, който я провежда - холандецът Якоб Ван Бейлен, който живее в България от 2007 година Експозицията дава рядка опция - даже и за българската аудитория - да се видят на едно място килими от западна и източна България, както и остарели и по-нови мостри килими. Така посетителите ще могат да открият разлики и прилики във връзка с претекстове, цялостна комбинация и нюанс на килими, и развиването им във времето, при две от огромните и най-известни килимарски школи в България - Чипровци и Котел.

Експозицията включва повече от 100 килима, разграничени в осем обособени тематични секции, всяка в обособена зала на галерията "Рафаил Михайлов ". Секциите са: "Котелски килими (1880 година - 2000 г.) "; "Чипровски килими (1850 година - 2000 г.) "; четири зали, отдадени на обособени модели килими: "Килимите Бакамски/Гарибалда във времето, " и моделите "Каракачка, " "Тцвекета, " "Птичи гнезда " във времето. В друга секция са изложени килими, тъкани в други райони на страната, и молитвени килими, тъкани за или от турското население в България. Последната секция съдържа няколко непознати килима - от Олтения в Румъния, от Албания, и от Карабах.

Второто нещо, което прави изложбата специфична и изключителна, е фактът, че се провежда от холандеца Якоб Ван Бейлен, който живее в България. Всички експонати в изложбата са от персоналната му сбирка, която наброява повече от 220 килима, описа Якоб ван Бейлен за Българска телеграфна агенция.

Якоб ван Бейлен идва за първи път в България през 1967 година, на път за Истанбул на автостоп. Българската природа, хората и най-много още живите обичаи, му харесват толкоз доста, че пътешественикът не стига крайната дестинация на своето пътешестване. След това първо посещаване, Якоб идва на отмора в България всяка година до 1984 година, и след това още веднъж в интервала от 1993 година до 2006 година, когато купува парцел в Котел. Там основава и ръководи компания за естествен и културен туризъм в България. Котел е мястото, където Якоб стартира да събира килими, откакто семейство колекционери от Съединени американски щати на посещаване там го "запалват " по хубостта и очарованието на българското килимарско изкуство. Якоб стартира да търси и купува килими и доста скоро три ката остарели и по-нови килими покриват подовете на къщата му в Котел, като най-старият пример е от към 1880 година.

През 2014 година година Якоб се мести още веднъж, като този път се открива в старопрестолната столица Велико Търново. Там купува и ремонтира главно строена през 1850 година къща-паметник на културата, която се намира до дома на Петко Рачов Славейков, който Якоб приема като "стар другар и преподавател ".

В родната си Холандия, а също и в България, Якоб интензивно се занимава с популяризирането на българската национална ария и танц. Самият той може да пее български национални песни и танцува национални танци, като най-любима му е ръченицата.
Въпреки че е приключил авиационна електроника, математика и философия, Якоб обича да се показва като фолклорист. През последните 10 години е провел повече от 30 концерта на групи и реализатори от чужбина, които учат и извършват български национални песни и танци.

По всичко проличава, че българското килимарско изкуство се трансформира в още един фокус на напъните на Якоб за проучване и разпространение на богатата българска просвета.
Посещението на изложбата във Велико Търново може да се комбинира с пътешестване до Котел, където от 28 до 30 юни се организира фестивалът "Етносите, багрите и котленският килим ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР