Изложбата Ателие Видин“ беше открита в Народното събрание.Експозицията, организирана по

...
Изложбата Ателие Видин“ беше открита в Народното събрание.Експозицията, организирана по
Коментари Харесай

Народният представител Деница Симеонова беше домакин на изложбата “Ателие Видин” в парламента

Изложбата „ Ателие Видин “ беше открита в Народното събрание.

Експозицията, проведена по самодейност на народните представители от ПП-ДБ Деница Симеонова и Мирослава Петрова, показва четири плана за реституция и социализация на бележити културни полезности. Това са Османската отбранителна система, Военният клуб и крайдунавският парк, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала в града.

Опазването на недвижимото културно завещание е значим приоритет за държавното управление и моя идея, уточни националният представител Деница Симеонова. Съхраняването на историческите монументи е задача от висок публичен интерес, добави тя. Изрази вярата си, че изложбата е единствено първата стъпка преди действителното възобновяване на тези изключителни архитектурни полезности.

Народният представител Мирослава Петрова акцентира, че опазването на културното завещание изисква доста повече дейности, в сравнение с обществено говорене. Това е характерна активност, за чието осъществяване са нужни професионален потенциал, институционална и законодателна поддръжка, посочи тя.

Проектите са основани от възпитаниците на профилирания курс по запазване на недвижимото културно завещание, проведен от Националния институт за недвижимо културно завещание в партньорство с Школата за висши науки „ Шайо “ – Париж. Представените архитектурни обекти означават разнообразни културни интервали от историята на Видин. Те са трансформирани в публични културни пространства с нови функционалности, само че и с почитание към достоверния им дух.



Гост на изложбата беше заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от Видин Росица Кирова. На откриването на експозицията участваха и заместник-министърът на културата Чавдар Георгиев, кметът на Видин Цветан Ценков, архитекти, експерти в областта на опазването на недвижими културни полезности, представители на Столична община и на Френския културен институт и народни представители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР