Изложбата 206 мига българска история“ представя стари пощенски картички, част

...
Изложбата 206 мига българска история“ представя стари пощенски картички, част
Коментари Харесай

Изложба на картички „206 мига българска история“ бе открита в Исторически музей – Свищов

Изложбата „ 206 мига българска история “ показва остарели пощенски картички, част от персоналната сбирка на о.р. полковник – инженер Петър Станчев.

Колекцията е разграничена на 4 раздела: 1. Български владетели, 2. Трето българско царство, 3. Народна Република България, 4. Моят роден град.

Всички пощенски картички от раздела „ Български владетели “ са от интервала преди 1944 година. По думите на колекционера, тези с облиците на кановете, князете и царете от Първото и Второто българско царство са по картините на един огромен, само че несправедливо подценяван от медиите художник – проф. Димитър Гюдженов. Той е нарисувал съвсем всички значими за историята ни владетели, само че картичките с тях са измежду най-трудните за намиране от колекционерите, разяснява господин Станчев.

Втория раздел – „ Трето българско царство “ обгръща най-дълъг интервал от време (66 години) и е най-богат на събития. Това е и повода за видимо безредното показване на картичките, което в действителност е напълно съзнателно. „ Така желая да покажа разнообразието и пъстротата на живота през този плевел интервал от нашата история. Точно това многообразие и разноцветност ме накара да разделя картичките на 4 групи: 1. Признателна България. 2. Царе и царедворци, 3. Велик е нашия боец, 4. Живот без маска и без грим. “, споделя ценителят.

За третия раздел от своята сбирка той споделя: „ Народна Република България “ е най-близкият до нас и най-политизиран интервал от нашата история. Споменаван с носталгия от едни и тотално отричан от други. Едно нещо обаче, не може да се отхвърли на тези 45 години – строителството. Една доста дребна част от това строителство предлагам на вашето внимание. “. 

Последният раздел инженер Петър Станчев показва с 20 пощенски картички илюстриращи неговия роден град Свищов, който разказва като градът на 100-те първи неща, градът на Алеко и първият български град усетил усетът на свободата.

Към всяка пощенска картичка от своята сбирка създателят на изложбата е  поставил изяснителен текст и остава с вярата, че измежду изложените пощенски картички има доста, които ще накарат посетителите да се почувствате горди, че са българи.

Изложбата ще бъде разполагаем за всички искащи да я прегледат в Исторически музей – Свищов до 20 октомври.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР