Изложба събира рисунки и скулптури от последните 50 годиниНа 18

...
Изложба събира рисунки и скулптури от последните 50 годиниНа 18
Коментари Харесай

Кристо издига „Мастаба“ в лондонския Хайд парк

Изложба събира рисунки и статуи от последните 50 години


На 18 юни Христо Явашев-Кристо ще сложи своя статуя в лондонския Хайд парк. “Мастаба ” е първата огромна творба навън във Англия на световноизвестния художникът от български генезис. Тя ще бъде конфигурирана в изкуственото езеро Сърпентайн зад двореца Кенсингтън и ще се носи по водата. Творбата ще е част от ретроспективна галерия на изложба “Сърпентайн ”, включваща рисунки, статуи и фотоси от последните 50 години от живота на Кристо и неговата към този момент починала спътница Жан-Клод.

Мастабата ще бъде построена от 7506 шарени варела, конфигурирани на платформа от пластмасови кубове. Тя ще тежи 500 тона, ще коства към 4,2 млн. $ и ще се финансира напълно от художника.

Кристо от дълго време демонстрира интерес към мастабите – това са гробници с трапецовидна форма, присъщи за Месопотамия. През 1975 година той към този момент е проектирал мастаба в Тексас, Съединени американски щати и е в развой на работа върху в Абу Даби, която съгласно художника ще е най-голямата конструкция на изкуството в света. Тя ще се издига посред пясъците и ще бъде в оранжев цвят, до момента в който скулптурата в Лондон ще съдържа цветовете на английския байрак – синьо, алено и бяло, а също по този начин и лилаво. Както изяснява Кристо, “лилавото е доста кралски цвят ”.

През 2016 година мастаба в смален размер (дължина 17 метра и ширина 9 метра) бе построена в Музея за съвременно и модерно изквуство “Фондация Магт ” (Fondation Maeght) покрай Ница, Франция.

Последният прочут план на Кристо беше от 2016 година – “Плаващите кейове ” в Италия. Те свързаха италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с огромния остров Монте Изола. Инсталацията провокира голям интерес – бе посетена от над 1,5 млн. души и се трансформира в най-посещаваното културно събитие в Италия за годината.

 23-100

Проект за 340 млн. $


Абу Даби чака най-голямата статуя от варели в света

 Инсталацията би трябвало да бъде построена от 410 000 оранжеви варела в пустинята в Абу Даби. Инсталацията би трябвало да бъде построена от 410 000 оранжеви варела в пустинята в Абу Даби.
Идеята за апаратура от варели – антична форма, която да се впише в разнообразни пространства, Кристо и към този момент починалата му брачна половинка му Жан-Клод създават още от края на 60-те години. През 1977 година Кристо осъществя подготвителните рисунки за огромния план “Мастаба ”, умислен като най-голямата статуя от варели в света и единствената перманентна работа на актьора.

Тя би трябвало да бъде висока 150 метра. Проектът към момента чака финансиране и нужните позволения за реализирането му. Кристо планува “Мастаба ” да бъде построена от 410 000 цветни нефтени варела. Тя би трябвало да се издигне в пустинята Ал Гарбия, на 160 км от град Абу Даби.

Според предварителните планове планът “Мастаба ” се прави оценка на 340 млн. $, като Кристо твърди, че финансирането ще е смесено – без значение, от продажбата на лични произведения, и от вложители. Очаква се, че конструирането ще отнеме към 30 месеца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР