Изложба с тема Ахимса: ненасилието“ ще бъде представена в Градската

...
Изложба с тема Ахимса: ненасилието“ ще бъде представена в Градската
Коментари Харесай

Философска изложба събира за важна тема творби на именити български художници във Варна

Изложба с тематика " Ахимса: ненасилието “ ще бъде показана в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, от 2 до 31 декември 2023. В нея вземат участие някои от най-именитите български живописци и скулптори. Организатори на събитието са Индологическа фондация " Изток-Запад “, с поддръжката на посолството на Република Индия у нас. Домакин е Градската художествена изложба – Варна.

Колекцията съставлява стадий на естествено развиване и надграждане на предшестващата  галерия " Махатма Ганди: Сила на истината ", отдадена на 150-годишнината от рождението на великата персона и международен водач Махатма Ганди от 2019 година

Настоящата галерия е инициирана от художниците проф. Емил Попов и проф. Станислав Памукчиев, и индолога Йорданка Боянова. Нейният тематичен фокус върху ахимса, ненасилието - основополагащия житейски принцип във философията и делата на Махатма Ганди, образува необятната концептуална основа за построяването ѝ.

Изложбата показва индологът Йорданка Боянова: “Основната част от експозицията обгръща тематиката за ненасилието с творбите на Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Светлин Русев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Стоян Дечев, Милко Божков, Любен Гайдаров, Стоимен Марков, Кирил Мескин, Валентин Господинов, Камен Цветков, Цветослав Христов, Иван Кънчев, Веселин Начев, Иван Милушев, Любен Генов, Надежда Кутева, Рашо Митев, Свилен Блажев, Хари Атанасов, Цанко Цанков, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Русева, Пламен Моневски. Със свои творби са показани също Нагджи Пател (Индия), Зиятин Нуриев (Турция), Благица Здравковска и Ристо Станковски (Северна Македония).

Специален акцент в изложбата е неповторим портрет на Махатма Ганди, рисуван от натура от огромния български художник Борис Георгиев (патронът на варненската галерия).

Неотделима част от експозицията са нейните програмни винили и филми, които писмено основават подтекста на изложбата. Те следват диахронията на правилото за ахимса, а точно: с облик и послания на Махатма Ганди, с колаж от портрети на водачи – почитатели, съратници, съидейници на концепта на Ганди за ненасилието и винил с техни мисли, а също – със стихове по тематиката от Борис Христов и Константин Павлов. Специфичен акцент в изложбата е подложен върху ненасилието към деца чрез винил, отразяващ насилието над децата, управляван с думите на видния почитател на Ганди Нелсън Мандела: " Дължим на децата си – най-уязвимите жители във всяко общество – живот без принуждение и боязън. “

Именно в подтекста на ахимса създателите показват своите произведения – като предусещане в същността на ненасилието посредством рефлексия от форми, цветове и текст. Изложбата " Ахимса: ненасилието “ е креативно осъзнаване и образно подстрекателство на нашите изконни, висши човешки полезности, и като свързва предишното с сегашното, превъплъщава, възпитава и интегрира тези полезности в името на днешните и бъдещите дни.

Епистемологичният пиедестал на концепта за ахимса - отвращение за ликвидиране, разрушаване; ненасилие в най-широк смисъл, лежи в учението за индивида и битието, показано по самобитен метод в другите школи и посоки на древноиндийската просветителна традиция, която се е запазила витално в продължение на най-малко 5 хиляди години и съществува и до през днешния ден. Ахимса съставлява интровертен принцип на ненасилие, ненараняване от страна на индивида на своята лична природа и същина, както и екстровертен принцип на ненасилие, ненараняване, неразрушаване от страна на индивида на своята лична природа и същина, както и тази на всички и всичко отвън него. Практикуването на ахимса е обвързвано с персоналното изпитание на индивида за самоограничение и премахване на грубите разрушителни пристрастености в неговата природа, като зломислие, лакомия, пристрастености, привързаности, ненавист и други проявления на егоизма, които водят до саморазрушителни дейности като неуважение на истината, неистина, кражба, илюзия за притежания и сласт. Така моралният код на ахимса визира освен и минимум физическото ненасилие. Той обгръща физическото, менталното и духовното равнище в структурата на индивида.

Големият наследник на Индия и герой за национално избавление и правдивост Махатма Ганди трансформира този принцип в свое верую, в метод на живот и в свое лидерско оръжие, с което повежда стотици милиони индийци срещу британските колонизатори в Индия, както и в битките си за правдивост към онеправданите и в други краища на света. За Ганди ахимса е безпределно по-могъща и положителна мощ, с която разполага човечеството за реализиране на своите цели. Докато грубата мощ (химса) може да има единствено нетрайни достижения, защото тя е разрушителна и саморазрушителна. Ето за какво Ганди упорства: " Може в никакъв случай да не бъдем задоволително мощни, с цел да премахнем изцяло насилието от своите мисли, думи и каузи. Но би трябвало да запазим ненасилието като наша цел и настойчиво да се стремим към нея. “ Принципите, идеите и стремящата се към съвършенство елементарност на персоналния живот на Махатма Ганди се разпръскват като жив образец и обучение измежду мозъците и водачите по всички континенти. Така концепта за ахимса като ненасилие, неразрушение, както във вътрешното пространство на индивида, по този начин и в неговото външно пространство на обществено и естествено естествено битие, получават международна гражданственост, а след това (през 2007 г.) Организация на обединените нации афишира 2 октомври – деня на рождението на Махатма Ганди – за Международен ден на ненасилието. "

Откриването е на 2.12.2023 година от 18:00 часа в Градската художествена изложба – Варна, на ул. " Л. Каравелов " 1. Работното време на Градската художествена изложба - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР