Изложба с над 40 картини ще бъде открита на 18

...
Изложба с над 40 картини ще бъде открита на 18
Коментари Харесай

Излагат над 40 картини на Тодор Станилов за 90-годишнината от рождението му

Изложба с над 40 картини ще бъде открита на 18 април в БХГ “Петко Задгорски “ - Бургас по случай 90 години от рождението на българския сценограф Тодор Станилов. Посетителите ще могат да прегледат експозицията до 10 май, а включените творби са от фонда на галерията.

Тодор Станилов е роден в Стара Загора на 6 март 1934 година Завършва компетентност „ Сценография “ във ВИИИ „ Н. Павлович “ при проф. Георги Каракашев през 1958 година Работи като щатен художник в държавна такса – Димитровград (1958-1962), държавна такса – Бургас (1962-1996).

Той е един от най-големите български художници – сценографи в историята на родния ни спектакъл. Почетният бургазлия е с извънреден принос и личен почерк в това изкуство, като също е първият български художник – архитект почетен с годишната премия на съюза на артистите в България – 1974 година за сценографията на спектакъла „ Любов необяснима ”.

Дълги години бе в управлението на държавна такса „ Адриана Будевска ” - Бургас и основен сценограф, както и шеф на трупата. Има стотици осъществени постановки в България и чужбина, а в последните си години направи и експозиции – акварел и туш.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР