Изложба рисунки открива Деница Янева в Зала Ателие Георги Велчев“

...
Изложба рисунки открива Деница Янева в Зала Ателие Георги Велчев“
Коментари Харесай

Деница Янева открива изложба тази вечер във Варна

Изложба рисунки открива Деница Янева в Зала „ Ателие Георги Велчев “ на Художествения музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” във Варна.

Изложбата на Деница Янева се открива на 21 юли от 18:00 и ще остане експонирана до 13 август, напомня Moreto.net.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 17:00 ч.

Доц. Деница Янева е обвързвана с Варна, родена е през 1974 година в морския град. Завършва Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий ”, Факултет по изобразително изкуство, компетентност “Педагогика на изобразителното изкуство ”, има специализация по графика. През 2008 година пази докторантура по изкуствознание и изобразителни изкуства в същия университет, катедра “Скулптура и специфични теоретични дисциплини ”. Научните й ползи са в региона на естетиката, теорията на изкуството и историята на изкуството.

Води лекционни курсове по хармония, доктрина на изкуството, история на графичния дизайн и плаката, културни процеси и явления в изкуството на ХХ и ХХІ в., естетически процеси и явления в изкуството на XX и XXI в. Има специфичен интерес към Международното биенале на графиката във Варна, дълготраен член на селекционното жури и на журито по премиите. Особено е пристрастна към концепцията за съдействие сред Биеналето и Великотърновския университет. Вярва, че във всяка културна институция е хубаво да има младежи, по тази причина се пробва да бъде отдаден медиатор сред студентите и графичния конгрес.

Творческите търсения на Деница Янева са в региона на рисунката и графиката, има осъществени голям брой независими изложения, участия в пленери и групови изложения, притежател е на награди от национални и интернационалните състезания.

Активно участва в художествения живот даже и по време на пандемичните ограничавания, тъй като е уверена, че без значение от компликациите артистите би трябвало да откриват свои територии за реализация.

Идеята си за изложбата Деница Янева споделя пред Нина Локмаджиева:

“За мен е извънредно наслаждение да подредя галерия в родната Варна и то в уютното и чисто пространство на Ателие “Георги Велчев ”. Благодарна съм на шефа на ГХГ-Варна Доротея Павлова, която ме предложения персонално и се надявам да имам опция за още доста креативен прояви край морето.

С тази експозиция се пробвам да направя един контрапункт сред фигуративно и нереално изкуство. Като академични учител изучавам студентите си да изследват формата, а в нейната основа са структурата и придвижването. Противопоставям два метода, които в действителност взаимно ще се допълват в гостоприемната зала на Ателието - това са нереални и фигурални рисунки.

През годините се старая да подкрепям свежестта във всяка една рисунка, по тази причина постоянно протягам ръка към перото. То е фина техника, предопределена по-скоро за ценители, изисква извънредно доста внимание, тъй като при него, чисто софтуерно, актьорът няма право на неточност. Обичам перото, то е доста откровена техника. Аз самата съм имала удоволствието да ми преподава по комбинация ученикът на огромния Илия Бешков - проф. Христо Нейков, един от основателите на Международното биенале на графиката във Варна. При мен няма нищо инцидентно, последвам традициите на класическата рисунка, не преставам да държа на тях и във връзка с моите студенти, и във връзка с мен самата.

Все отново се одързостявам да навляза в териториите на нереалното изкуство и тази галерия като идея е композиция на нереално и фигурално - на модерни и на типичен техники на изобразяване. Перото е класическа техника, а нереалните работи като “Аксиома 2 ”, “Спомен 1 ”, “Антитеза 5 ” и “Фрагмент 10 ” са рисувани с акрил - една от актуалните технологии, които от ден на ден овладяват артистичния свят.

Във фигуралните рисунки подчертавам върху облици на свещени животни, които са емблематични за разнообразни националности, или пък за характери на хора, облици, които постоянно възприемаме като знаци. Искам да отворя хоризонта и всеки да може да открие в тях това, което носи в себе си или това, което го провокира. Надявам се да покажа на варненската аудитория една провокативна галерия. ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР