Изложба рисунки на Велина Гребенска се открива на 21 септември

...
Изложба рисунки на Велина Гребенска се открива на 21 септември
Коментари Харесай

Велина Гребенска в Ателие “Георги Велчев” - Варна

Изложба рисунки на Велина Гребенска се открива на 21 септември 2022 в Зала „ Ателие Георги Велчев “ на Художествения музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна. Колекцията е събрана под името “Уловени пространства ”.

Ще забележим 12 творби, изпълнени в художествената техника на сухия пастел, създавани в последните месеци особено за тази галерия. Повечето от тях са рисувани на границата сред действителността и абстракцията, а някои са изцяло отдалечени от натурата. Ясно доловима е концепцията за космични начала и доста от работите могат да се преглеждат като изображения на терени може би от Земята, само че може би оттатък. Сред провокативните наименования са “Пейзаж от Венера ”, “Извънземен пейзаж - Нептун ”, “Целувката на слънцето и вятъра ”.

“Пастелът ме съпътства още от студентските ми години - изяснява своя избор на техника Велина Гребенска, - въпреки че във факултета сме рисували повече с маслени бои, някак съм го чувствала непосредствен, може би поради характерния метод на работа. Когато рисуваме с пастел, ние допираме повърхността на хартията, имаме директен контакт с нея и това носи спомагателна страст. Преживяването, което имаш сега, се излива непосредствено в работата. Ти можеш да работиш с пръстите си, с цялата си длан и това носи необикновено чувство.

През интервала 2016-2017 рисувах по-интензивно със изсъхнал пастел, само че сякаш тази техника не е толкоз публикувана и желана в България, по тази причина стопирах за известно време. Докато предходната година взех решение за рождения си ден да събера другари на галерия в изложба “ЮКА ” - и пастелът се одобри доста добре. Последва друга в Пловдив, която мина с позитивен отклик. Много е значимо да си откровен в работата си, тогава нещата се възприемат по най-хубавия метод - тогава си самият себе си. Тази галерия е финансирана от Национален фонд " Култура ", по стратегия " Творчески стипендии " и съм доста радостна, че планът ми беше утвърден.

На мен чистото изложение с пастел ми е задоволително - асоциирам тази техника с духовния свят, може би поради нейната въздушност, мекост и безкрайните деликатни нюанси, които тя може да разгърне. Интересно ми е, диря изразяването в цвят, във форма, пробвам се да сломявам действителността. Затова част от работите в изложбата са предадената през моя взор действителност, а другите са изцяло нереални, подчинени на моята фикция. Любопитно ми е да проучвам другите пространства - забележимите, невидимите, вътрешните, външните, да пътувам в разнообразни светове... Стана цветна галерия, ще се веселя всеки да открие своя цвят и своето персонално пространство в нея ” - признава Велина Гребенска пред Нина Локмаджиева.

Концепцията на изложбата “Уловени пространства ” авторката формулира по този начин: “Ние непроменяемо се намираме в пространството, то ни носи друго чувство и усещане. Мислите ни дефинират в кои граници е то - дали действителни или условни. Всяко допиране на душата може да отключи нови усеща и прекарвания, които обособяват своето поле. Творбата е натоварена с това значение - тя има своя живот, послания, които се отразяват в съзнанието на гледащия и разсънват друга действителност, провокация. За мен е значимо да отведа фена в светове, разнообразни от забележимата реалност, до нови дълбочини, небеса, въпроси. Да наситя със светлина уловените пространства. ”

Изложбата на Велина Гребенска се открива на 21 септември от 18:00 и ще остане експонирана до 15 октомври 2022 година в Художествения музей „ Георги Велчев “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР