Изложба, посветена на българо-турската граница, вече може да бъде видяна

...
Изложба, посветена на българо-турската граница, вече може да бъде видяна
Коментари Харесай

Тънката ножица между два свята: Представят изложба, посветена на българо-турската граница

Изложба, отдадена на българо-турската граница, към този момент може да бъде забелязана в Гьоте-институт в София. С фотографа и създател на „ Европейска граница “ разговаряха стажант-репортерите Каролина Занкова и Росен Димитров.

Спираща дъха грациозност от фини материи, главозамайващо красиви рокли – по този начин наподобяват първокласните каюти

Българо-турската граница – живот на тънката кожица сред два свята, врата към Европа, ъгълче от няколко велики империи. Янис Шрьодер попада там инцидентно. Не знае нито български, нито турски, само че остава впечатлен.

„ Вдъхновяващото към българо-турската граница бяха както природата и локалните, по този начин и значимостта на мястото освен за България, само че и за Европа като цяло. Смятам, че другите решения, които са направени на това място са от огромна значимост освен за тук, само че и за цяла Европа “, споделя фотографът Янис Шрьодер.

Това са портрети на хора с вдъхновяващи истории

По думите му доста разнообразни аспекти в подтекста на този граничен район са му забавни, изключително пътуването до там.

„ България е в Европейския съюз не от доста време, само че изцяло задоволително, с цел да се случат всички тези промени в граничните райони, които ме вълнуват като актьор “, добавя Янис Шрьодер.

Двамата влюбени - баба Йорданка и дядо Михаил, са си разменили повече от 200 писма в продължение на 30 години

Геополитическата рамка на пограничния регион оказва голямо влияние върху локалните, споделя кураторът на изложбата Радослав Механджийски.

„ Има персонално пътешестване на художника от двете страни на граничния регион – с акценти Свиленград и Одрин, и тези персонални усещания на човек, който не приказва локалния език, се оказват ужасно забавни за наблюдения “, допълва той.

Едно от тях е на Александър Хаджирусет от 1843 година

Тази самобитна персонална география на Янис Шрьодер на пограничния регион ще бъде изложена в границите на месец в Гьоте-институт България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР