Изложба под мотото Влез в Капана“ (ENTRAPPÉ/E) е от вторник

...
Изложба под мотото Влез в Капана“ (ENTRAPPÉ/E) е от вторник
Коментари Харесай

„Пловдив 2019“ с изложба за арт квартал „Капана” в Париж

Изложба под мотото „ Влез в Капана “ (ENTRAPPÉ/E) е от вторник вечер част от 16-то издание на Седмицата на задграничните култури в столицата на Франция Париж. В рамките на един месец изложбата, проведена от фондация „ Пловдив 2019 “ и Българския културен институт в Париж,представя плана „ Капана – квартал на креативните промишлености “ с 20 пана на български, френски и британски език. Историята на занаятчийския квартал, неговите спешни моменти в предишното, развиването му в подтекста на самодейността „ Европейска столица на културата 2019 ”, фантазиите и спомените на актуалните му жители са част от тематиките, развити в изложбата.
 „ Пловдив 2019 “ с галерия за арт квартал „ Капана ” в Париж  „ Пловдив 2019 “ с галерия за арт квартал „ Капана ” в Париж  „ Пловдив 2019 “ с галерия за арт квартал „ Капана ” в Париж  „ Пловдив 2019 “ с галерия за арт квартал „ Капана ” в Париж
Превръщането на завладяващата улична плетеница в първия артистичен квартал в България стартира още по време на кандидатстването на Пловдив за влиятелната европейска купа, с цел да се трансформира след това в една от най-силно притегателните точки в града. В експозицията е показана и новата образна еднаквост на квартала, която кани посетителя да преживее мястото и да стане част от неговото развиване. Включени са още аудио инсталацията „ Шумът на Пловдив – Капана “ на Лина Кривошиева и видеокомпилацията “Live в Капана “ от креативния екип People of Plovdiv, отдадени на пластовете на времето, цветовете и звуците на улиците в артистичния квартал.

Седмицата на задграничните култури в Париж тази година е на тематика „ Улицата “. Събитието се провежда годишно от задгранични културни институти във френската столица дружно с кметската администрация на Париж и Министерство на културата на Франция. По покана на Българския културен институт в Париж Фондация „ Пловдив 2019 “ интерпретира тематиката за улицата с един от основните планове в програмата на „ Пловдив – Европейска столица на културата ” от платформата „ Трансформиране ”. Официалното разкриване от доктор Светлана Куюмджиева – артистичен шеф на фондация “Пловдив 2019 “ се състоя в галерията на Българския културен институт в Париж в наличието на публични лица от България и Франция. Експозицията ще продължи до 10 октомври, а след представянето в Париж тя ще гостува в културни институти и посолства и в други градове в Европа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР