Изложба Отвъд притеглянето на Земята“ ще бъде открита на 1

...
Изложба Отвъд притеглянето на Земята“ ще бъде открита на 1
Коментари Харесай

За Деня на будителите: Историческият музей показва скафандъра на космонавта Александър Александров

Изложба „ Отвъд притеглянето на Земята “ ще бъде открита на 1 ноември от 18 часа в Зала „ Съединение ” на Историческия музей. Събитието е във връзка Деня на националните будители и е взаимна самодейност с Исторически музей – Омуртаг. В изложбата ще бъде изложен скафандърът на втория български космонавт Александър Александров, макет на неестествен орбитален сателит и още забавни фото и документални материали, отразяващи любопитни моменти  от галактическата история на България. Изложбата може да бъде забелязана до 30 януари.
Прочетете още
По мотив Деня на будителите отворени за посещаване ще бъдат всички експозиции на Пловдивския исторически музей:

Експозиция „ Съединение на България от 1885 година “

Мемориалната експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” е ситуирана на пл. „ Съединение ” № 1 в постройката, която е строена за Областното заседание на Източна Румелия. Между 9 и 18 часа посетителите ще могат да прегледат непрекъснатата ни експозиция, която показва битката на южнобългарите против решенията на Берлинския конгрес, развиването на Източна Румелия, подготовката, реализирането и военната отбрана на Съединението, както и двете музейни изложения: „ Пловдив по пътя към модерния свят “ и „ Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединяване “.

Експозиция „ Българско Възраждане ”

Експозицията е ситуирана в къщата на търговеца Димитър Георгиади на ул „ Цанко Лавренов ” № 1 в архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив. Тя е отдадена на битката на българите за новобългарска култура, независима черква и национална самостоятелност, както и на стопанското развиване на Пловдив и етническото разнообразие под тепетата в края на XVIII и началото на XIX век. На 1 ноември  2022 година експозицията ще приема гости сред 9 и 18 часа.

Експозицията „ Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век ”

Експозицията е ситуирана в дома на създателя на модерното българско книгоиздаване Христо Груев Данов на ул. „ Митрополит Паисий “ №2 в Старинен Пловдив. Тя наблюдава издателската активност на Христо Г. Данов, Драган Манчов и други изтъкнати книжовници и просветни дейци. Експозицията отразява ролята на Пловдив, като център на българската култура и просвета през през втората половина на XIX и началото на XX век. На 1 ноември  2022 година експозицията ще приема гости сред 9 и 18 часа.

Музеен център за модерна история

Експозицията се намира на ул. „ Ангел Букорещлиев ” №14 на Данов рид. Там е подредена непрекъснатата музейна галерия „ Душата на японската кукла ”, плод на дългогодишното съдействие на Регионален исторически музей – Пловдив и Японската организация за доброволци в чужбина /JICA/. На 1 ноември  2022 година центърът ще приема гости сред 9 и 18 часа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР